Egyéb

A nagy tavaszi kerti munka check lista

A hosszú, hideg és kevésbé hideg téli napok után lassan elérkezik a február, a télbúcsúztatás ideje, és mire észbe kapunk már eljön a tavasz, vele együtt pedig a nagy tavaszi kerti munkák ideje is.

Bár általában a világításokra és az esztétikumra, a dekorációra fókuszálunk, a mesés kert összképéhez ugyanolyan fontos a növények, fák, bokrok gondozása, karbantartása, ápolása – főleg tavasszal.

Amint eltűnik a havas táj és a hideg, hirtelen zúdul a nyakunkba minden tennivaló, érdemes ezért jó előre átgondolni, hogy milyen munkálatokra kell, hogy sor kerüljön a természet ébredezésekor.

Tervezzünk!

Az első és legfontosabb lépés a tervezés. Érdemes felvázolni, hogy mit hova szeretnénk vetni, ültetni, elhelyezni. Ha konyhakertet is szeretnénk, akkor érdemes akár felrajzolni, hogy mit és hova szeretnénk ültetni, hogyan fognak elférni egymás mellett, mit mivel lehet és érdemes társítani, illetve, hogy miből mennyire lesz szükség. Azt se felejtsük el átgondolni, hogy az előző évben mi volt a földben.

A talaj puhítása

Ahogy elkezd melegebbre fordulni az idő, és a föld már nem fagyos, el lehet kezdeni a talaj puhítását. Az első lépés ugyanis az ásás, szántás, hiszen kemény talajba sem magot vetni, sem palántákat ültetni nem lehet.

Metszés

A talaj puhításával egyidőben elkezdhetjük a metszéseket is. A télen elszáradt, megfagyott részeket távolítsuk el a növényekről. Lényegében a metszéssel alakítjuk a növények komplett következő évét, így körültekintő gondoskodással tegyük ezt. Más és más metszési módszerrel érdemes nekiállni például az örökzöldeknek, a gyümölcsfáknak, a szőlőnek, de például a díszfáknak is!

A gyep lazítása

Azokon a területeken, ahol gyep van, a lazítás a következő lépés. Ha még akadnak, akkor gereblyézzük össze az őszről megmaradt faleveleket, hogy ezáltal is még inkább levegőhöz jusson a fű.

A gyümölcsfák gondozása

A metszésen, gyeplazításon kívül a gyümölcsfáinkra is érdemes egy kis extra figyelmet fordítanunk a tavaszi hónapokban. Első körben a fák gyökerét szellőztessük meg: óvatosan kapáljuk körbe a gyümölcsfát, lazítsuk, puhítsuk meg a földet, így fellélegzik, levegőhöz jut ő is. Célszerű a fa tövénél kicsit mélyebbre lazítani a talajt, így az esővíz a gyökerek felé gyűlik és folyik majd.

Permetezés, növényvédelem

Amennyiben nem ódzkodunk a vegyszerek és a kemikáliák használatától, és indokolt is, úgy a metszési munkálatok után jön el a tavaszi tisztító, lemosó permetezés ideje. Ezzel eltávolíthatjuk az esetleges gombákat és a kevés fagy miatt áttelelt kártevőket is. Fontos, hogy ez a permetezés még nem lesz elegendő egész évre, a nagyobb esőzések után érdemes a célzott ismétlést megejteni, amennyiben az valóban szükséges. A permetezés végrehajtásakor vegyük figyelembe a meteorológiai előrejelzéseket és a növényvédelmi előírásokat.

Trágyázás

A tél végén fontos, hogy visszaállítsuk a föld tápanyagtartalmát. Ezt trágyázással tudjuk a legkönnyebben megejteni. Ehhez használhatjuk a komposztot, esetleg műtrágyát, vagy ha akad a közelünkben istálló, akkor tőlük is kérhetünk trágyát. Érdemes viszont kerülni a lótrágyát, hiszen a lótetű ebben könnyedén kitenyészik, és károsítja majd növényeink gyökérzetét, szárát is. A tápanyag pótlására használhatunk még speciális tápoldatokat is.

Öntözés

Az elmúlt évek hektikus, száraz időszakai miatt egyre inkább indokolttá válik automata öntözőrendszerek telepítése, így egész évben biztosíthatjuk kertünknek, növényeinknek azt a vízmennyiséget, ami egészséges fejlődésükhöz szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.