Egyéb

Hány évig működnek a napelemes világítások?

Ahhoz hogy ezt megválaszoljuk, először pár dolgot tisztáznunk kell.

Tudtad, hogy minden napelemes világításban egy újratölthető elem, azaz akkumulátor foglal helyet? Amikor a nap rásüt a szolárpanelre, a benne található szolárcellák továbbítják a nap energiáját ezekbe az akkumulátorokba, amelyek így szépen feltöltődnek. Általában ezek az akkumulátorok a szolárpanel mögött helyezkednek el.

Nézd csak! Ezen a képen az egyik napelemes rattan világításunk látható. Látod ahogy a szolárpanel el van rejtve a műanyag burában? A napfény átszűrődik ezen a burán eljut a szolárcellákig amik továbbítják az energiát az elemig. Az elem a cellák mögött található.

[us_image image=”20146″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”20148″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”20152″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Ezért van az, hogy például ha rossz az idő, nagy a felhőzet akkor kevésbé világítanak a napelemes világításaink esténként. Rossz időben kevesebb napfény jut át a napelemes panelen, így a benne található akkumulátor nem tud teljesen feltöltődni.  Ilyenkor van hogy csak 1-2 óráig világítanak este a világításaink, van hogy csak pár másodperce villan fel és utána rögtön kialszik. Utóbbi esetben teljesen le van merülve a világításunk.

Ezért szoktuk javasolni, hogy ha megrendelsz egy terméket, első használat előtt legalább 48 óráig rakd ki a kertbe hadd töltődjön a benne található akkumulátor. Igen tudom, hogy ha megrendelsz egy ilyen gyönyörű világítást alig várod hogy megérkezzen és már rögtön ki is tehesd a kertedbe! Kiteheted, csak ne szontyolodj el ha nem olyan erős a fénye! Nem tudhatod mikor gyártották le a benne található akkumulátort, ami ha sokáig áll akkor merülni kezd.

Nézd csak ezt a terméket! Ez egy földbe szűrható világítás. A buráját könnyen leszedheted a talpazatról, majd óvatosan le kell csavarnod a műanyag részét. Ha jól megnézed a LED mellett ott van az elemtartó, amit fel kell nyitnod, és már is cserélheted benne az elemet!

[us_image image=”18682″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”18680″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”18681″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Mennyi ezeknek az akkumulátoroknak az élettartama?

Minden akkumulátor elhasználódik egyszer. Ugyan úgy amikor sima elemet veszel a tévékapcsolóba és pár hónap után ki kell dobnod mert lemerült, úgy az újratölthetős elemeknek is van egy élettartama. Ha egy nagyon átlag számot szeretnék mondani, akkor 2-3 évet mondanék. Sok mindentől függ, például hogy hányszor és mennyire van használva.

Általában akinek napelemes kerti dekorációja van az 0-24-ig az év 365 napján használja a terméket. Értelemszerű, hiszen pont ezért vettünk napelemeset, hogy ne kelljen állandóan ki be kapcsolgatni. Az évek múlásával az akkumulátor élettartama csökken, van hogy már csak 70% van hogy csak 50%-ig tud feltöltődni.

A legelső képen látható világításnál csavarral kell eltávolítanod a fedőt, hogy aztán hozzájuss az elemhez. A legtöbb világítás egyébként ilyen. Csavar szükséges hozzájuk. Miután eltávolítottuk a fedőt, valami hasonlót fogunk látni mint a második és harmadik képen. Ott az elem, látod?

[us_image image=”18669″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”20536″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”20537″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Honnan tudod, hogy elemet kell cserélned a napelemes világításodba?

A válasz nagyon egyszerű. Amikor már látod hogy esténként nem világít olyan szépen és intenzíven már elkezdhetsz gyanakodni. Ha csupán 3-4 órát világít vagy már annyit sem akkor is valószínű hogy az elem cserére szorul. (Itt nagyon figyelj, nehogy amiatt világítson csak ennyire, mert kevés napfényt kapott és nem tudott feltöltődni! Ettől még az akkumulátor tökéletes benne!)

Honnan tudsz elemet venni egy napelemes termékbe?

Szinte bármelyik boltba bemész már árulnak újratölthető elemeket. Először szedd ki a napelemes világításodból az elemet, nézd meg a pontos méretét és adatait és ahhoz hasonlót keress a boltokban. Sok termékhez elegendő mindössze 400, 600 mAh-es elem. Ilyenkor érdemes szétnézned webshopokban ahol nem csak 1750-2400 mAh-es elemeket tudsz beszerezni, hanem sokkal szélesebb a kínálat.

Vannak például speciális nagyságú akkumulátorok, amit egy hagyományos boltban nem találsz meg. Ilyenkor nyugodtan kérd egy szakember segítségét. Nekünk is nyugodtan írhatsz, nem baj ha a terméket nem tőlünk vetted, mi nagyon szívesen segítünk neked!

[us_separator size=”small” show_line=”1″ thick=”3″ color=”primary” text=”Ajánlott világítások” title_tag=”h3″][us_grid post_type=”ids” ids=”19058, 10999, 21929″ items_quantity=”3″ no_items_message=”Nincs találat” items_layout=”shop_modern” columns=”3″]
author-avatar

About Leden Világításod

Szia! Ez a Ledenvilagitasod csapat teszt fiókja. Ezzel a fiókkal szoktunk rendeléseket leadni, hogy teszteljük, hogy minden rendben megy e az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük