Egyéb

Hány évig működnek a napelemes világítások?

Ahhoz, hogy erre a kérdére választ kapjunk, először pár dolgot tisztáznunk kell.

Tudtad, hogy minden napelemes világításban egy újratölthető elem, azaz akkumulátor foglal helyet? Amikor a nap rásüt a szolárpanelre, a benne található szolárcellák továbbítják a nap energiáját ezekbe az akkumulátorokba, amelyek így szépen feltöltődnek. Általában ezek az akkumulátorok a szolárpanel mögött helyezkednek el.

Ezen a képen az egyik napelemes béka világításunk látható. Látod ahogy a szolárpanel el van rejtve az üveggömbben? Persze, hogy nem! Pedig ott van! Pont ez a trükk. A napfény átszűrődik ezen a gömbön, eljut a szolárcellákig amik továbbítják az energiát az elemig. Az elem a cellák mögött található. Ezért van az, hogy például ha rossz az idő, nagy a felhőzet, akkor kevésbé világítanak a napelemes világításaink esténként. Rossz időben kevesebb napfény jut át a napelemes panelen, így a benne található akkumulátor nem tud teljesen feltöltődni.  Ilyenkor van hogy csak 1-2 óráig világítanak este a világításaink, van, hogy csak pár másodperce villan fel és utána rögtön kialszik. Utóbbi esetben teljesen le van merülve a világításunk.

Ezért szoktuk azt javasolni, hogy ha megrendelsz egy terméket, első használat előtt legalább 48 óráig (téli időszakban ez lehet több is) rakd ki a kertbe, hadd töltődjön a benne található akkumulátor. Igen, pontosan tudom, hogy ha megrendelsz egy ilyen gyönyörű világítást, alig várod hogy megérkezzen és már rögtön ki is tehesd a kertedbe! Kiteheted, csak ne szontyolodj el, ha nem olyan erős a fénye! Nem tudhatod, mikor gyártották le a benne található akkumulátort, ami ha sokáig áll akkor merülni kezd. Ha biztosra akarsz menni, mindenképp legyél egy picit türelmes és add meg újdonsült világításodnak az időt és lehetőséget, hogy szépen feltöltődhessen és meghálálhassa a szeretetedet!

Mennyi ezeknek az akkumulátoroknak az élettartama?

Tudom, szomorú, de minden akkumulátor elhasználódik egyszer. Ugyan úgy, amikor sima elemet veszel a tévékapcsolóba és pár hónap után ki kell dobnod, mert lemerült, úgy az újratölthetős elemeknek is van egy élettartama. A jó hír, hogy ezek az akkumulátorok egy átlagos elemhez képest jóval tovább bírják. Ha egy nagyon átlag számot szeretnék mondani, akkor 2-3 évet mondanék. Sok mindentől függ, például hogy hányszor és mennyire van használva. Általában akinek napelemes kerti dekorációja van az 0-24-ig az év 365 napján használja a terméket. Értelemszerű, hiszen pont ezért vettünk napelemeset, hogy ne kelljen állandóan ki-be kapcsolgatni. Az évek múlásával az akkumulátor élettartama csökken, van hogy már csak 70% van hogy csak 50%-ig tud feltöltődni.

Honnan tudod, hogy elemet kell cserélned a napelemes világításodba?

A válasz roppant egyszerű. Amikor már látod, hogy esténként nem világít olyan szépen és intenzíven már elkezdhetsz gyanakodni. Ha csupán 3-4 órát világít vagy már annyit sem, akkor is valószínű, hogy az elem cserére szorul. (Itt nagyon figyelj, nehogy amiatt világítson csak ennyire, mert kevés napfényt kapott és nem tudott feltöltődni! Ettől még az akkumulátor tökéletes benne!)

Honnan tudsz elemet venni egy napelemes termékbe?

Szinte bármelyik boltba bemész már árulnak újratölthető elemeket. Először szedd ki a napelemes világításodból az elemet, nézd meg a pontos méretét és adatait és ahhoz hasonlót keress a boltokban. Sok termékhez elegendő mindössze 400, 600 mAh-es elem. Ilyenkor érdemes szétnézned olyan webshopokban, ahol nem csak 1750-2400 mAh-es elemeket tudsz beszerezni, hanem sokkal szélesebb a kínálat. Vannak például speciális nagyságú akkumulátorok, amit egy hagyományos boltban nem találsz meg. Ilyenkor nyugodtan kérd egy szakember segítségét. Nekünk is nyugodtan írhatsz, nem baj ha a terméket nem tőlünk vetted, mi nagyon szívesen segítünk neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.