Egyéb

Mi az a rovarhotel, és miért érdemes elhelyezned a kertben?

Imádod a növényeket és virágokat, és fontos neked, hogy megóvd a természetet? Akkor a rovarhotel tökéletes kiegészítője lesz kertednek! Elmondjuk miért. 🙂

Mi az a rovarhotel?

A rovarhotel, vagy más néven rovarház egy olyan kis építmény, ami optimális körülményeket teremt azoknak a rovaroknak, amelyekre a kertnek szüksége van. Otthont, vagy átmeneti szállást nyújtanak a méheknek, darazsaknak (és társaiknak), így a virágok szorgos kis segítői átvészelhetik a rossz időjárást és kifejthetik a növényekre gyakorolt pozitív hatásukat. A rovarhotelben eltölthetik a telet, vagy akár végleg is beköltözhetnek. Sőt, még a szaporodásuknak is helyet adhatnak.

Milyen előnyökkel jár, ha beszerzünk egy rovarhotelt?

Több szempontból is nagyon hasznos része lesz kertünknek:

Segít az egészséges ökoszisztéma fenntartásában: rovarok nélkül a természet egyensúlya felbomlik. Így akinek fontos a környezetvédelem, annak a bogárkák segítésére is figyelnie kell. Hiszen ők felelnek növényeink beporzásáért, de a városiasodás hatására tömegesen veszítik el élőhelyeiket. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb divat minden vadnövény és apró gyom kiírtása, pedig ezek fontos részét képezik a rovarok életterének.

Megvédi kertünket a kártevőktől: sok olyan rovar van, ami kártevőkkel táplálkozik (például a katicák előszeretettel fogyasztják a levéltetveket). Így növényeink megvédése és boldogsága érdekében is ajánlott a rovarhotel elhelyezése az udvarban.

Távol tartja otthonunktól a kéretlen látogatókat: senki nem örül neki, ha berepül egy darázs a nappaliba, vagy ha egy pók szállást ver a hálószobánkban. De az sem jó megoldás, ha megpróbáljuk kiírtani a ház környékén található rovarokat, hiszen a környezetnek nagy szüksége van rájuk. Itt jön a képbe a rovarhotel, amivel mindenkinek jót teszünk. A bogarak szívesebben választják ezt szállásul, mint otthonunkat. Így aztán nekünk nem kell annyi kellemetlen kis látogatót fogadnunk, de az ökoszisztémába sem avatkozunk bele azzal, hogy rovarirtásba kezdünk. 🙂

Jól mutat: valljuk be, hogy mind szép udvarra vágyunk. Ebbe a képbe talán nem illenek bele az összevissza szálldosó bogarak látványa, de egy szép rovarhotel mindenképpen. Hiszen ezek a kis házikók nagyon is aranyos dekorációk, ráadásul elhelyezésükkel a bogárkákat is terelhetjük – mert valószínűleg szívesebben mozognak majd a hotel közvetlen közelében.

Értékes lecke lehet a gyerekeknek: a picik élvezni szokták már a rovarhotel elkészítését, vagy elhelyezését is. Abból pedig rengeteget tanulhatnak, hogyha naponta közösen tanulmányozzuk velük, hogy milyen kis élőlények költöztek bele. Ha szerencsénk van, akkor akár még a bábozódás folyamatát is megfigyelhetjük a kis hotelben, ami az egész család számára izgalmas és érdekes. De az biztos, hogy a természet szeretetére tanítja a kicsiket, és jó alapot ad ahhoz, hogy megértessük velük az ökoszisztéma fenntartásának fontosságát.

Honnan szerezzünk be rovarhotelt?

Házilag is elkészíthetjük, ha szívesen barkácsolunk. De ha inkább választanánk egy kényelmesebb megoldást, akkor érdemes megrendelni egy már kész kis házikót, amit elég kihelyeznünk a kertbe. Így abban is biztosak lehetünk, hogy tetszeni fog a végeredmény, hiszen előre látjuk hogyan fog kinézni a hotelünk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.