Kreatív világítás

Hogyan készíts saját Tündérkertet?

De mi is az a Tündérkert?

Tulajdonképpen a valós méretű kertünk miniatűr leképezése, megbolondítva egy kis varázs világgal, melynek csak a képzeletünk szabhat határt. Itt megvalósítható minden olyan, a földtől elrugaszkodott elképzelés, melynek tényleges nagyságú megvalósítása nehézkes vagy túl költséges lenne. Legyen szó egy Manó-lakról, elvarázsolt tóról vagy akár tényleges tündér-figurákról.

Hogyan álljak hozzá?

Először is találd ki, hogy milyen témát, stílust szeretnél megjeleníteni. Meríthetsz ihletet a természetből, így elkészíthetsz egy erdő vagy tengerpart ihletésű kertet, de megvalósítható egy vízesés vagy akár a híres Új-zélandi hegyes, dombokba épített lakok világa is. Az ötlet alapját adhatja egy film is, így megjeleníthető akár a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura világa, de ha közelebb állnak a szívedhez a mesék, elkészítheted a Hupikék Törpikék gomba házait vagy a Micimackóból ismert Százholdas pagonyt.

Emellett fontos része a tervezésnek a kert helyének meghatározása. Építheted beltérre vagy kültérre is, ám fontos, hogy ennek megfelelően válaszd meg az alapanyagokat és a növényeket. Ha kültéren szeretnéd, akkor válassz olyan alapot, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Legyen fagyálló és bírja a nedvességet, de a meleget és a közvetlen napsütést is.

Beltéren pedig fontos, hogy úgy alakítsd ki a kertet, hogy az aljában helyet kapjon egy vízelvezető réteg is.

Mire lesz szükség?

A kert legfontosabb része maga az alap, melybe aztán a többi kiválasztott elem kerül.

Ez lehet egy egyszerű, nagyobb méretű virágcserép, de témától függően választhatsz mohás-köves stílust, egy kicsit kifinomultabb virág mintás darabot vagy akár egy rusztikusabb, kérges típusú kaspót is.

Lényeges szempont még a vízelvezetés. Ha a választott kaspó alja lyukas, akkor további teendő nincs vele, viszont, ha zárt, akkor az alsó réteg mindenképp kisebb méretű kavics-réteg legyen, melynek funkciója, hogy ne álljon meg a víz a talajban. Erre kerüljön egy lyukacsos fólia, ami a földet nem, csak a vizet engedi át.

Ha megvan az alap és a vízelvezetésről is gondoskodtál, jöhet bele maga a talaj. Ehhez a legmegfelelőbb a szerves, darabosabb komposzt talaj, mely nem engedi át túl gyorsan a vizet és megfelelő tápanyagot biztosít a növényzetnek. Ha nem találsz ilyen földet, keverj bele apró kéreg-darabokat.

A növényzet kiválasztásának egyik legfontosabb része az, hogy olyan darabokat válassz, amelyeknek a legkisebb a növekedési üteme, hiszen ha túl gyors a növekedés, hamar kinőheti az alapot és elveszíti a varázslatos mini-világ hangulatát.

Lényeges szempont az is, hogy benti vagy kinti kertet tervezel-e, illetve hasznos, ha hasonló víz-, fény- és tápanyagigényű növényeket válogatsz össze.

Összességében a legegyszerűbb, ha sziklakerti növényekben gondolkozol, hiszen ott is hasonlóak a körülmények és a feltételek.

És végül, de természetesen nem utolsó sorban szükséged lesz a Tündérkert lényegét adó, fő témáját és hangulatát meghatározó dekorációs elemekre. Ezek kiválasztásának viszont már csak a képzelet szabhat határt. Rengeteg fajtájú, méretű, színű elemből tudsz válogatni annak megfelelően, hogy mit is álmodtál meg.

Hogyan gondozzam a Tündérkertem?

Természetesen ahogy az igazi kertet, ezt is gondozni, ápolni kell, így rendszeresen, az ültetett növények igényének megfelelően öntözd és védd a kártevőktől. Ha ezekre figyelsz, biztosíthatunk arról, hogy hosszú ideig gyönyörködhetsz az alkotásban.

Reméljük, ez a kis útmutatónk segítséget nyújt a saját Tündérkerted elkészítésében és kerted legfőbb díszévé válik majd. Ha Te is elkészítetted a kertet, küldd el nekünk Facebook oldalunkon, hiszen szívesen gyönyörködjünk benne mi is, és ki tudja, hátha épp ezzel adsz ihletet valakinek az elkészítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük