Kreatív világítás

Hogyan lett a kertek hercegnője a Tiffany napelemes lámpa?

Az utóbbi években valódi sztártermékké váltak a napelemes Tiffany lámpák, és egyre több magyar kertben is felbukkannak ezek a szépségek. Amit viszont kevesen tudnak az az, hogy milyen izgalmas a történelme ezeknek a meseszép üveg világításoknak. Hadd repítselek vissza a 19. században, és hadd meséljek neked erről!

Mit nevezünk Tiffany lámpának?

Napjainkban a Tiffany lámpa, vagy Tiffany stílusú lámpa kifejezést azokra a világításokra használjuk, amelyek a Louis Comfort Tiffany által megalkotott technológiával készülnek. Ennek a lényege, hogy formára vágott színes üvegdarabokat rézfóliával szegélyeznek, mintába rendeznek, majd a réz illesztékeiknél összeforrasztanak. Így különleges, élénk színvilágú, és változatos mintázatú lámpabúrák készülnek. Ezek a lámpák attól különlegesek, hogy este színes fényeikkel varázsolják hangulatosabbá a teret, nappal pedig gyönyörű dísztárgyként funkcionálnak.

Na de miért lettek ezek a lámpák világhírűek?

Minden az 1890-es években kezdődött, Amerikában. Az ipari forradalom után egyre jobban elterjedtek a tömeggyártással készült termékek, és egyre inkább háttérbe szorultak a kézzel készített, egyedi termékek. Ez ellen próbáltak lázadni a kor művészei úgy, hogy megalkották a szecessziós stílust.  – Ez a művészeti irányzat a természethez való visszatérésre, és az egyedi alkotásokra is fókuszba helyezte. – A szecessziós stílust képviselte az amerikai Louis Comfort Tiffany is, aki a 19. század végén kezdte el gyártani kézzel készített lámpáit stúdiójában, a Tiffany & Co.-ban. A Louis által tervezett lámpák mind díszesek, színesek és egyedien szépek voltak.

Egy eredeti Tiffany & Co. lámpa

Igazi úttörőnek számított egyedi gyártási technológiájával és mintáival, így nem is csoda, hogy rövidesen rendkívüli népszerűségre tett szert. Lámpái szalonokat, kaszinókat, és egyéb előkelő közösségi tereket díszítettek. Azonban az otthonokban ekkoriban még nem voltak elterjedtek, hiszen bonyolult volt előállítani őket, és minden példány kézzel készült, így az áruk is magas volt. (Napjainkban a ritka eredeti Tiffany & Co. által készített antik lámpák ára 3.000 – 1.000.000 dollár körüli áron mozog.)

A Tiffany & Co. stúdió egészen az 1930-as évekig gyártotta egyedi és impozáns lámpáit. Ezután a kedvezőtlen történelmi viszonyok miatt a Tiffany lámpa hosszabb időre eltűntek a köztudatból, majd csak a 20. század vége felé kezdett újra divatba jönni. Ekkor a Tiffany stílusú világítások kezdetek elterjedni, amiket nem Louis stúdiójában gyártottak, de az általa megalkotott technológiával és stílussal készültek. Ezek a lámpák már megfizethetőbbek voltak, ami kedvezett annak, hogy újra népszerűségre törjenek.

Hogyan jutottak el a kertekbe a napelemes Tiffany lámpák?

A 21. században a Tiffany stílus rajongói szerették volna a kerteket is bearanyozni ezeknek a lámpáknak az egyedi szépségével. Így születtek meg a napelemes Tiffany lámpák. Ezek a világítások természetesen már nem eredeti Tiffany-k, azaz nem a Tiffany & Co. gyártja őket. De a Louis Comfort Tiffany által megalkotott stílusban készülnek és egyedi szépséggel bírnak.

Így ma már bárkinek az otthonát bearanyozhatja egy mesés, kézzel készült Tiffany lámpa – ami a modern technológiának hála napelemmel működik, és sötétedéskor automatikusan bekapcsol, hogy izgalmas, színes fényeket fessen a földre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük