Kreatív világítás

Hogyan tartsuk saját kertben az esküvőt?

A nagy nap kertben történő megrendezése ideális választás mindazoknak, akik kicsi, kedves, intim és nem utolsósorban megfizethető esküvőre vágynak.

Lehet az a saját kerted, a szomszédé, vagy akár egy bérelhető kerthelység, két fontos dolgot mindenképp szem előtt kell tartanod: legyen elég hely a vendégeknek, és legyen eső-opcióra egy B-terved, vagyis egy „menedékházad” is. Bár mindkét intelem magától értetődőnek tűnik, igen kellemetlen helyzetbe keveredhetünk, ha valamiért mégis hely szűkében találjuk magunkat, esetleg fedett helyszín híján egy váratlan zuhataggal tarkított nyári napon.

Válassz kertet!

Kerti esküvő esetén első és legfontosabb eldönteni, hogy saját kertünkben szeretnénk-e megrendezni e jeles eseményt, vagy esetleg más opcióra, például egy étterem vagy egy kávézó kerthelységére esne a választásunk, amelyhez például kellemes emlékek kötik a házasuló párt. Nézzük, milyen opciókkal élhetünk:

 • A legkézenfekvőbb opció a saját, vagy a párunk, esetleg közeli rokonok, após- és anyósjelöltek kertjében megülni a nagy napot.
 • Válaszhatunk egy kedves kis parkot is az esküvő helyszínéül. Ebben az esetben ne felejtsük el a szükséges engedélyeket időben kikérni az illetékes hivataloktól.
 • Nem annyira elterjedt, de választhatunk egy botanikus kertet is például helyszínül – bár arra készüljünk fel, hogy viszonylag mélyen szükséges a zsebünkbe nyúlni ennek kivitelezéséhez, így aki pénztárcabarát esküvőt szeretne, az jobb, ha más alternatíva után néz.
 • Ezen kívül persze számos más alternatíva merül fel, ott van például a népszerű tengerparti kerthelység, egy középkori korhű kerthelység, vagy egy levendulamező szomszédságában megbúvó bájos kis placc. A lehetőségek tárháza végtelen.

Gondold át a legfontosabb tényezőket!

A pazar, hangulatos kis kerthelység kiválasztásán kívül azért van még pár dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk.

 • Evidensnek tűnik, de ne feledkezzünk meg róla, hogy legyen mosdó elérhető közelségben – lehetőleg minél közelebb. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor folyamatosan el kell hagyni az esküvő helyszínét csak azért, hogy könnyíthessünk magunkon.
 • Ahogyan azt már fentebb említettünk, bár számítsunk a jó időre, készüljünk fel a rosszabb eshetőségekre is. Legyen egy fedett helység, egy terem, vagy bármi, ahova egy kiadós eső elől bemenekülhet a násznép. Sajnos van olyan helyzet, amikor ezen múlik a nagy nap jó hangulata és kvázi sikere is.
 • Sár: tartsd észben, hogy mivel kerthelységről van szó, bizony simán lehet, hogy sárral kell számolni. Vannak sárbiztos ösvények, térkövezett placcok a kertben, ami megmenekítheti a maxi ruhák alját és az elegáns cipellőket?
 • Hivatalos engedélyek és papírok: magánkert esetében természetesen nem kell ilyenekről gondoskodni, ám ekkor sem árt megérdeklődni a községben, városban érvényben lévő csendrendeletet. Amennyiben pedig kerthelység után nézünk, mindenképp nézzünk utána, hogy lesz-e szükség hivatalos engedélyre, kitöltendő formanyomtatványra, stb.
 • Parkolás és megközelíthetőség: ügyeljünk arra, hogy egyszerű legyen megközelíteni a helyszínt, és legyen elegendő parkolási lehetőség a közelben. Sok felesleges bosszankodástól kímélhetjük így meg a vendégeinket.
 • Gyerekek. Ha lesznek gyerekek a nagy napon, akkor készüljünk kicsit rájuk is. Nagyban megkönnyíthetjük a szülők, és az egész násznép dolgát, ha a kicsik könnyedén feltalálják magukat mondjuk egy játszósarokban. Az etetőszékről se feledkezzünk meg!
 • Világítás – Természetesen az esküvői dekoráció egyik legfontosabb pontja a megfelelő világítás, és ez a kertben tartandó esküvő esetén kiemelten igaz. Hangulatot ad, elvarázsol, és persze az sem utolsó szempont, hogy naplemente után nem kell sötétben botorkálnia a násznépnek. Válasszunk igényes, időtálló darabokat, melyet a nagy nap után is a kertünkben, ezáltal élünkben tudhatunk, és minden egyes alkalommal, amikor rájuk nézünk, örömmel gondolunk vissza életünk legszebb napjára.

Ajánlott világítások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük