Kreatív világítás

Így tervezd meg a kerti világítást!

Amikor először eszünkbe ötlik, hogy kertünket világítással dobjuk fel ilyen-olyan megfontolásból, akkor hirtelen annyi ötlet, opció és választási lehetőség kerül elénk, hogy ember legyen a talpán, aki nem bizonytalanodik el.

Ahelyett, hogy azonnal belevetnénk magunkat a sűrűjébe, érdemes egy kicsit leülni, és higgadtan átgondolni és megtervezni pár dolgot. Az első tisztáznivaló kérdés, hogy miért szeretnénk világítást a kertbe?

Miért van szükség kerti világításra?

Attól függően, hogy mi a célunk, más-más irányba indulhatunk majd el. Miért szeretnénk kerti fényeket? Hogy meséssé varázsolják kertünket? Hangulatos, kedves kis udvar a cél? Vagy szeretnénk nagyobb biztonságban tudni otthonunkat, családunkat, és a hozzánk érkezőket? Esetleg a kert egyes részeit kiemelni, míg más részeit a sötétben hagyva szeretnénk, ha feledésbe merülne? A medence, vagy a kerti tó, esetleg a szökőkút a szívünk csücske, és szeretnénk, ha minden szem rájuk irányulna, ahogy belépnek hozzánk?

A kerti világítás összehatása akkor lesz tökéletes, ha átgondolt tervet alkot, ha minden az egységes stílus jegyében kerül elkészítésre, illetve megvásárlásra. Lehet, hogy ez így elsőre nagy munkának tűnik, de igazából nem igényel hetekig tartó tervezést, pusztán pár egyszerűbb tényezőt szükséges átgondolnunk, mielőtt belevetjük magunkat a kerti fények vásárlásába.

Vedd szemügyre alaposan a kertedet. Vedd számításba, hogy amit látsz, az már az utolsó előtti kép, vagy még sok mindent szeretnél átalakítani udvarodon. Ne felejtsd el ugyanezt a házzal is megtenni: felújítás előtt állsz? – mert ebben az esetben érdemes jegelned még a fények beszerzését, hiszen nem is tudhatod még pontosan, hogy a renoválás után milyen lesz az összkép, illetve, hogy akkor is ugyanazokat a fényeket gondolod-e majd odavalónak, mint amiket most.

Viszont amennyiben házad már véglegesnek tűnő állapotában várja a hozzá méltó kertet, vagy szimplán csak nem tervezel hozzányúlni az elkövetkezendő jó pár évben, akkor a kert után a következő lépés valóban a kerti világítás tervezése, majd beszerzése és telepítése lesz.

Tesztvilágítás az éjszakában

Bár tökéletes eredményt nem ad majd, de érdemes naplemente után egy próbavilágítást eszközölni a kertben. Helyezzünk el kisebb, irányítható fénnyel rendelkező lámpákat azokon a pontokon, amelyeken mostani terveink szerint majd a lámpák lesznek. Bár természetesen a lámpa fénye, erőssége, esztétikuma nem lesz megegyező, azért ez arra mégiscsak jó lesz, hogy feltérképezzük, hogy valóban az ideális helyeket emeljük-e ki vele kertünkben, avagy sem.

Amennyiben olyan lámpát is szeretnénk, amelyhez áramforrásra lesz szükségünk, úgy gondoljuk át, hogy ezt hogyan tudjuk megvalósítani, illetve a kábelek elvezetése is biztosan megoldható-e esztétikusan.

Azok a fránya IP minősítések

IP45, IP 65, IP… – és csak jönnek szembe a betűk és a számok, amikor vízállóságról van szó. No de mit is jelentenek ezek pontosan? Máris mondjuk.

Az IP-védettség az angol International Protection Marking név rövidítéséből kapta nevét, melynek jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Ez lényegében a műszaki berendezések áramköreit védő készülékház környezeti behatások elleni védettségét jelzi. Ezt az értéket elsősorban a vízállóság kapcsán szokták emlegetni, azonban nem csak víz-, hanem a por-, és különböző kisebb vagy nagyobb szilárd anyagok elleni védelemre is utal. Egészen pontosan az első számjegy a szilárd anyagok, a második számjegy pedig a vízzel szembeni védelmet jelenti. Amennyiben szerepel harmadik számjegy is, úgy az a szilárdságra vonatkozik.

A magasabb szám értelemszerűen magasabb védelmi szintet jelent.

Kerti lámpáknál általában az első két számjegyet jelzik. Ezek az alábbiak lehetnek:

Szilárd anyagok szerkezetbe jutása elleni védettség:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen

A minket olyan nagyon érdeklő víz elleni védettség pedig az alábbiak szerint alakulhat:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)
 • 9: Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Tehát például egy olyan mozgásérzékelős reflektor, ami IP65-ös minősítéssel rendelkezik, szilárd tárgyak ellen teljes mértékben védett, ami pedig a vízállóságot illeti, kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból. Kültérre alapvetően érdemes legalább IP44-es minősítésű lámpákat választani (kis feszültséggel), hacsak nem szinte teljesen zárt, védett helyen kerül telepítése a világítás. Házfalra szerelt lámpák esetén használhatunk persze nagyobb feszültségűeket is.

A lámpafajták útvesztőjében

Ha nagyjából körvonalazódott bennünk, hogy hova és hány db világításra lesz szükségünk, akkor következő lépésben válasszuk ki, hogy milyen lámpát szeretnénk. Napelemes? LED? Hagyományos?

A napelemes fényforrások előnye, hogy energiatakarékosak és könnyen elhelyezhetőek bárhova, hiszen nem igényelnek telepítést. Gondosan ügyelni kell azonban arra, hogy milyen a lámpa teljesítménye, mennyi napenergiát tud tárolni, hiszen ezek nélkül csak egy haloványan pislákoló, gyorsan lemerülő lámpánk lesz. Sokan nem veszik figyelembe, de bizony a napelemes lámpák fényének erőssége attól is függ, hogy mennyire napos helyen helyezzük el őket, és a panelek mennyire jó szögben kapják nap folyamán a napfényt.

A hagyományos lámpák telepítése nagyobb körültekintést igényel. A hőtermelésük nem elhanyagolható, emiatt a melegedés miatt nem tanácsos őket növények mellé helyezni, és fogyasztásuk is viszonylag magas.

A LED lámpák nem igényelnek kábelezést, fogyasztásuk igen alacsony, melegedésük nem számottevő. Bárhova telepíthetőek, és igen tartósak – ha őket választjuk, hosszú évekig hűen szolgálnak majd minket.

Az épületek megvilágítása

Az épületek megvilágításánál alapvetően a kevesebb néha több elvét alkalmazzuk, hiszen nem cél sem a szomszédok, sem a házban lakók fénnyel történő zavarása. Halványabb, lágyabb fényű világításokat alkalmazzunk, mint például a surlófény. Ügyeljünk az irányításukra, a szomszéd ablakán például, ha egy mód van rá, lehetőleg ne világítsunk be. Kerüljük a szórt fények alkalmazását, hiszen ez utóbbiak minden irányban egyformán szórják a fényüket. A ház melletti közlekedők, lépcső és beugrók megvilágításához a falba süllyesztett lámpák a legideálisabbak.

A kertben található növények megvilágítása

Akár a növények szerelmesei vagyunk, akár nem különösképpen dobogtatják meg a szívünket, a kert főszereplői elsősorban ők volnának. Gyönyörű fák, bokrok, virágágyások, és természetesen a makulátlan fű. Érdemes átgondolni, hogy mely növényekre szeretnénk felhívni a figyelmet – a kevesebb néha több elve itt is érvényes. Ne borítsuk az összes növényt fényárba, hiszen úgy könnyedén elveszik a varázsa. Válasszuk ki azokat a növényeket, melyek az év legnagyobb részében tündökölnek, és őket világítsuk ki.

A világításhoz válasszunk nem melegedő fényforrást. Ideális választás lehet a LED szalag, a LED füzér vagy például a LED villanykörtefüzér.  A nagyobb bokrokat vagy fákat érdemesebb alulról felfelé irányuló fénnyel megvilágítani, míg a virágos részeket érdemesebb felülről, szélesebb sugarú fénnyel felszerelni.

A közlekedők és a járdák megvilágításának megtervezése

A különböző közlekedők és járdák kivilágítása nem csak pazar látványt teremt, de biztonságosabbá is válik tőle a közlekedés kertünkben. Erre a célra lényegében bármilyen fényt választhatunk, ideális opció lehet a napelemes földbe szúrható LED lámpa, vagy a romantikusabb stílus kedvelői például választhatnak gyémánt alakú kerti napelemes LED fáklya világítást is.

A kertben található vizek: medencék, kerti tavak és szökőkutak kivilágítása

A kertben található vizek általában szívünk csücskei. Egy hangulatos, burjánzó növényekkel körülvett kerti tó, melyben kedves kis halacskák úszkálnak; egy mesés szökőkút a ház előtt, vagy egy szuper medence a kert hátsó felében – ki ne imádná őket? Kivilágításuk nem csak a varázslatos látványért fontos, hanem biztonsági szempontból is. A medencék mellett akár a házfalra is szerelhetőek erősebben reflektorok, melyek mozgást érzékelve felkapcsolódnak. A medence falába, vízszint alá telepíthetünk halványabb fényű hangulatvilágítást, mely fényerejénél fogva a benne tartózkodókat sem zavarja majd. Ha lépcsőkön ereszkedhetünk be a medencébe, akkor érdemes annak oldalába is fényeket installálni.

A kerti tavaknál is fontos, hogy a fényeket úgy állítsuk be, hogy az esetlegesen benne élő halakat ne zavarja természetes életvitelükben.

Érdemes lehet a vizek körül található növényeket is kivilágítani.

Az erkély, a terasz és a kerti placcok, pihenők megvilágítása

Nyáron, tavasszal, de még ősszel is kedvenc helyeink a kertben azok a bizonyos kiülős részek: teraszok, erkélyek, sütögetős kis sarkok. Megvilágításuk nem csak esztétikus látványt teremt majd, de praktikus is, hiszen sötétedés után sem árt látnunk, hogy pontosan hogyan is áll az a nyárs a grillen. Használhatunk fákról lecsüngő kerti lámpásokat, mozgásérzékelős reflektorokat, a teraszok korlátján lampionfüzért, vagy akár falra szerelhető kültéri lámpákat is.

Mire van lehetőség a kertedben?

Ha idáig eljutottunk, akkor már nagyjából átláthatjuk, hogy mit szeretnénk megvalósítani. Ne felejtsük el azonban szem előtt tartani, hogy mire ad lehetőséget a kertünk, illetve annak adottságai, mérete. Ne essünk túlzásba, ne vásároljuk túl magunkat, hiszen kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor felesleges kiadásokba vertük magunkat.

Inkább járjuk körül többször is a kertet, biztos, ami biztos, mérjünk le inkább mindent, hogy biztosan ne érjen kellemetlen meglepetés. Térképezzük fel, hogy hol helyezkednek el a kertben kábelek, nehogy a megvásárolt szett után döbbenjünk rá: a megálmodott kábelezés a jelenlegi kertben nem megoldható. Vagy nézzük meg például a föld keménységét ott, ahol a földbe szúrható világítások telepítését tervezzük. Az ilyen, és ehhez hasonló dolgok átgondolása és gondos tervezése rengeteg felesleges bosszankodástól kímélhet meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük