Kreatív világítás

Így védekezz a betörők ellen kerti lámpákkal!

Az éjszakai fények felszerelése egy praktikus módja annak, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat otthonunkban, melyhez nem szükséges hatalmas kiadásokba vernünk magunkat.

Ha otthonunk biztonságát szeretnénk növelni, akkor erre számtalan mód áll rendelkezésre. Szereltethetünk riasztóberendezést a lakásba, vagy manapság már igen kedvező áron vásárolhatunk kamerákat, melyek azonnal központi szerverre mentik a felvételt, és amelyeket távolról, élőben figyelhetünk akár mobilunkról, a pálmafás tengerpartól is. Infravörös mozgásérzékelőket is vásárolhatunk, melyek azonnal jelzik, ha mozgás történik az üres házban. Mechanikus, bejutást nehezítő eszközökkel akadályozhatjuk a betörők dolgát, és például távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe vehetünk, ha szeretnénk biztos intézkedést gond esetén. Ezeknél egy fokkal költséghatékonyabb és talán egyszerűbb lépés, ha megfelelő fényekkel szereljük fel kertünket, kapunkat és bejárati ajtónkat is.

Mozgásérzékelős lámpákkal a biztonságos otthonért

Ha az éjszakai fényekről és a biztonság kapcsolatáról beszélünk, akkor az első, ami mindenkinek eszébe jut, az a mozgásérzékelős lámpa – nem véletlenül. Lényegében bármilyen mozgásérzékelővel rendelkező lámpát választunk, és telepítünk otthonunkban, máris sokat tettünk annak biztonságáért. A betörők a világítás nélküli, sötét, elhagyatottnak tűnő környéket és házakat preferálják – érthető okoknál fogva. Azokkal az otthonokkal, melyek éjszaka is fényárban úsznak – akár állandó, akár mozgásra felvillanó jelleggel – sokkal nagyobb vesződség lenne foglalkozni, így ez a legtöbb esetben nem is történik meg.

Állandó fény vagy mozgásérzékelős – melyik válasszuk?

Tehát a mozgásérzékelős lámpák beszerzésével és felszerelésével már sokat tettünk otthonunk biztonságáért. Mit tehetünk még?

Gondoljuk például alaposan át, hogy melyik opciót választjuk: egy állandóan világító és bekapcsolt kerti- vagy terasz lámpát, vagy egy mozgásra felvillanót?

Bár a kivilágított ház jó, ami még annál is jobb, az az, ha a külvilág változás érzékel a fényekben: egy néha fel, néha lekapcsolódó fény arra utal, hogy élettel teli a ház, míg egy konstans égő lámpa jelezhet egy nyaraló, távol lévő családot is.

Mikor kapcsoljunk kültéri világítást?

Az esetek többségében nyugodtan hagyhatjuk a fényeket bekapcsolva: ha éjszaka otthon vagyunk például, akkor nyugodtan éghet egy-egy kültéri, de akár egy-egy beltéri lámpa is. Szintén praktikus égve hagyni a világítást, ha valamelyik családtag például későn tervez hazaérni.

Tipp: használhatunk okos-világítást, melyet akár távolról is ki- és bekapcsolhatunk.

Mikor kapcsoljuk ki a kültéri világítást?

Bár jó a fényárban úszó ház, de a rutinosabb betörőknek egy éjjel-nappal ugyanúgy kivilágított otthon is gyanús lehet. Egyrészt fontos, hogy nappal feleslegesen ne menjen egyetlen világítás sem. Másrészt az is nagyon fontos, hogy lássák a fények váltakozását, a mozgást. Akár érdemes lehet megfontolni, hogy éjjel is mozgásérzékelős lámpa őrizze például a bejárati ajtót, hiszen mozgást érzékelve az mindenképpen elijeszti a behatolót.

Az sem biztos, hogy jó szokás, ha minden alkalommal, amikor egyedül maradunk a házban, látványosan több és erősebb fényt használunk, több helységben. A tapasztaltabb rosszakarók kifigyelhetik ezt a szokást, és ebből következtethetnek arra, hogy éppen hányan tartózkodnak a házban.

Ugyanúgy gondoljuk át, hogy egy nyaralás alkalmával hogyan tudnánk mégis „életet csempészni” a házba. A világítás variálásához akár egy ismerős, barát vagy rokon segítségét is kérhetjük, lényeg, hogy ne égjen ugyanaz a fényforrás éjjel-nappal, a nyaralás egész időtartama alatt.

Ha nem szánunk tehát nagyobb összegeket éppen rá, mégis szeretnénk otthonunkat nagyobb biztonságban tudni, akkor szerezzünk bátran be pár mozgásérzékelős lámpát. Telepítésük egyszerű, gyors, és a végeredmény nem csak esztétikus, de biztonságos is

Ajánlott termékek

Kosárba teszem
Bezár

Kerti napelemes mozgásérzékelős LED Lily fali világítás hideg fehér 17 cm

3.990 Ft
Elfogyott
Tovább
Bezár

Napelemes COB LED fali csillag mozgásérzékelős világítás 18,5 cm hideg fehér

4.390 Ft
Elfogyott
Tovább
Bezár

Napelemes LED fali mozgásérzékelős világítás 23 cm hideg fehér

4.390 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük