Kreatív világítás

Mi a gyönyörű, de mégis olcsó erkély világítás titka?

Egy aprócska erkélyre is rengeteget lehet költeni, hogyha felkészületlenül kezdünk neki a kicsinosításának. De a jó hír az, hogy az erkély kivilágítását nagyon költséghatékonyan is meg lehet oldani, hogyha jól megtervezzük! A megfelelő fények kiválasztásával otthonunk leggyönyörűbb és leghangulatosabb részévé alakíthatjuk, és még a pénztárcánk se fogja bánni a folyamatot.

Ezzel a cikkel ebben szeretnénk segíteni, így összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amikre figyelni érdemes.

Nincs villanyszámla, ha napelemet választasz

Ha nem szeretnéd, hogy megnövekedjen a villanyszámla, és konnektorokkal, meg hosszabbítókkal kelljen bajlódnod, akkor egész egyszerűen válassz napelemes kültéri lámpákat és fényfüzéreket. Ezek nem csak költséghatékonyak, de még meg is könnyítik az életed. Hiszen nem lesz annyi összegabalyodó csúnya kábel, és nem kell neked ki-be kapcsolgatnod, vagy beidőzítened a fényeket. A napelemek automatikusan érzékelik, amikor besötétedik, és maguktól bekapcsolnak. Amikor pedig reggel újra kivilágosodik egyből kikapcsolnak és töltődni kezdnek a napfényben.

Az elemes lámpákkal ellentétben pedig minden esetben vízállóak és nem kell bennük folyamatosan elemet cserélgetni. Elég egyszer beüzemelni őket, utána maguktól teszik a dolgukat.

A kevesebb néha több

Hogyha szeretnél költséghatékony lenni, akkor válassz igazán látványos világítást. Hiszen ezekből kevesebbet kell beszerezned, mint az apró, pislákoló fényű társaikból. Jó döntés lehet egy extra hosszú (például 10 méteres) fényfüzér, vagy egy-egy erős fényű földbe szúrható lámpa, esetleg valami sziluettvilágítás, azaz egy olyan lámpa, ami izgalmas mintákat rajzol fényével a falra.

Ha a fényfüzért választod, akkor a lehetőségek tárháza határtalan! Maradhatsz egy egyszerű, de nagyszerű megoldásnál és körbetekerheted vele az erkély korlátját. De ha kicsit különlegesebb és még ennél is látványosabb megoldásra vágysz, akkor lelógathatod a plafonról is, vagy végigvezetheted az egyik falon csíkokban. Így tényleg különleges hatása lesz, és már messziről ragyogni fog.

Ne félj a színektől

Ha elég merész a stílusod, akkor választhatsz színváltós fényű gömb lámpát, vagy akár valamilyen figura lámpát is. Sőt a kettőt még kombinálhatod is, nekünk például nagy kedvencünk az a nyúl világítás, ahol egy édes nyuszika tart kezeiben egy nagy színváltósan világító üveggömböt. Ezek a különleges világítások általában drágábbak, mint az egyszerű társaik, de egy apró erkélyre elég belőlük egy darab is ahhoz, hogy különleges színes fényeket teremtsenek. Így lehet megéri beruházni egyre. 😉

Legyél körültekintő az elhelyezésnél

Nagyon sok múlik azon, hogy hova helyezed a fényeket. Ha például teraszod egy része üveg (például üvegből van a korlát alatti fal rész, vagy van egy kis üvegasztalod), akkor mindenképp aköré helyezd a világításokat, hogy az üveg tükröződései vissza tudják verni a fényét és megsokszorozzák a ragyogást. Ha nincsenek üveg felületeid, akkor pedig próbáld minél magasabbra tenni fényforrásaidat, például a korlátra, vagy akár a terasz tetejéről lelógatva. Így jobban be tudja világítani a teret a fényük.

Ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, akkor könnyedén és költséghatékonyan fogod tudni bevilágítani az egész erkélyt! Jó dekorálást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük