Kreatív világítás

Mire figyeljek a kerti lámpák vásárlásakor?

Ahány ember, annyi kert – és bizony annyiféle mód a kert kivilágítására. Na de melyik opciót válasszuk a számos elérhető lámpa közül? Mire figyeljünk mindenképpen, amikor letesszük voksunkat egy fényforrás mellett?

Álmaink háza, álmaink kertje

Megtalálni az ideális házat már önmagában nem egyszerű feladat, ám megalkotni hozzá álmaink kertjét, melybe nap, mint nap újra beleszerethetünk majd – no, ez ám az igazán az izgalmas kihívásokkal teli feladvány!

A kert tervezgetése az első látványtervektől vagy a fejünkben megelevenedő képektől az utolsó simításokig bizony nem kevés időt vesz igénybe – akár szakember segítségével készül, akár mi magunk végezzük a munkálatokat. Ahhoz, hogy az összkép végül minél tökéletesebb legyen, arra van szükség, hogy minden részlet, minden bokor, fa és virág, szobor, dekorációs elem és kerti tó pontosan ott helyezkedjen el, ahol minden szempontból a legideálisabb – és itt persze nem csak azt szükséges figyelembe vennünk, hogy mi hol mutatna jól, vagy hogy hova álmodtuk meg az adott elemet.

Amikor a praktikum és a stílus kart karba öltve jár

A kerti világítások egy tipikusan olyan terület, ahol a praktikum és a stílus nem kell, hogy egymás ellen dolgozzon, sőt: kart karba öltve jár. Természetes, hogy a fények elsődleges célja az éjszakai közlekedés biztonságosság tétele: a garázsbejárók, a házhoz vezető ösvények, bejárati ajtók, esetleg a kerítés, medencék, tavak kivilágítása, ez utóbbiak szintén biztonsági szempontból. Amint azonban elkezdjük böngészni a kerti lámpák bő kínálatát, rögtön rájövünk, hogy ez rég több, mint puszta kivilágítás – itt már egy kicsit varázsolunk is. Mesésebbnél mesésebb lámpák, ezer színben, stílusban és variációban. No de a stíluson és a formán kívül mégis mire érdemes figyelnünk? Mit kell átgondolnunk a vásárlás előtt?

Mire figyeljek a kerti lámpák vásárlásakor?

Az első és legfontosabb, amit tartsunk észben, hogy bármennyire is apró tételnek tűnik egy-egy lámpa, azért mégis csak kültéri világítótestekről beszélünk, melyeknek bírniuk kell a mostanában egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonytagságokat. Erős szél, orkán jellegű viharok, váratlan felhőszakadás. Egy megfelelően kiválasztott, jó vízálló minősítéssel rendelkező kerti lámpa jó eséllyel minden probléma nélkül hosszú évekig hű társunk lesz a mindennapokban. A fények IP minősítése ad arra vonatkozóan információt, hogy milyen időjárási viszontagságokat bír a lámpa.

Másik fontos szempont az energiatakarékosság, és ezzel együtt a környezetvédelem is. Manapság szerencsére egyre több helyről jön szembe a tudatosság és a környezetvédelem témája, így egyre nehezebb szó nélkül elmennünk mellette. A LED-es világítások több szempontból is ideális választásnak bizonyulnak: nem csak energiatakarékos megoldások, de a környezetet is klasszisokkal jobban kímélik elődjeiknél.

Vásárlás előtt gondoljuk át azt is, hogy hova, milyen erősségű fényforrást szeretnénk telepíteni. A fény erősségét Lumen-ben mérjük. A LED-ek fényereje a pár lumen erősségtől egészen a sok ezer lumenig terjedhet. Az sem mindegy, hogy egy napelemes lámpát például hova helyezünk majd el, hiszen, ha nem éri elég direkt napfény a szolárpaneleket, akkor az hatással lehet a lámpa fényerejére.

A LED-ek általában több színben, hideg, illetve meleg árnyalatban is elérhetőek. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a választott fény vagy árnyalat a kívánt összhatást eleveníti meg kertünkben.

Érdemes még vásárlás előtt figyelmesen átolvasni a telepítési utasításokat, így már vásárlás előtt meggyőződhetünk róla, hogy az ideális kerti lámpára esett-e a választásunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük