Kreatív világítás, Világítás trend

Nyár a kertben: kültéri világítás megoldások

A nyár beköszöntével egyértelműen eljött a hosszú esték és kerti partik időszaka is. Egy grillezést vagy csak egy nyáresti pihenést a kertben mi más tehetné meghitté, mint a kerti hangulatvilágítások. Ma a piacon számos variáció közül választhatunk a különböző szempontok alapján, mint például energiatakarékosság, design, fényerősség vagy funkció.

Összefoglalónkban segítünk eligazodni a kültéri világítások között, hogy minden kertbe a megfelelő hangulatfény kerülhessen.

A tervezés az alapja mindennek

Mielőtt rátérnénk a különböző kültéri lámpák paramétereinek vizsgálatára, jó, ha megtervezzük a kerti fényforrások pontos helyét. Figyeljünk oda a lépcsők, járdák vagy ösvények elhelyezkedésére és arra, hogy mely kültéri fény a legoptimálisabb ezek kivilágítására. Az sem mindegy, milyen színhőmérsékletű fényforrást szeretnénk: a legtermészetesebb fehér fényt a 4000 Kelvines fényforrások adják, ezalatt melegfehér, felette pedig közép-és hidegfehér színhőmérsékletről beszélünk. Kültéri lámpák vásárlása esetén a környezeti hatásokra is fel kell készülnünk, így érdemes legalább IP 44-es védelemmel ellátott terméket választani, amely véd a kisebb sérülésektől.

 

Ragyogó kert napelemes kültéri lámpákkal

Ha ragyogó kertre vágyunk, akkor mindenképp szolárlámpákban érdemes gondolkodni a kültéri fények között, hiszen a napelemes megoldások számos előnnyel bírnak. Azon felül, hogy a szolárlámpák megújuló energiaforrásnak tekinthetők, még költséghatékonyak is. A napelemes megoldásokkal nem csak az áramfogyasztást csökkenthetjük, hanem piaci áruk is jóval más fényforrások alatt található. Emellett a szolárlámpák mellett szól a kábelmentes és önálló működés, az időtállóság, de az időjárás viszontagságait is kiállják a vezetékes vagy elemes megoldásokkal ellentétben.

 

Apró dekorelemek a kertben

 

A különböző elemes vagy vezetékes hangulatfény-megoldások a kis helyekre vagy kerti elemekre is telepíthetők, és igazán meghitt, ragyogó összképet nyújthatnak a kertnek vagy terasznak. A legtöbb hangulatfény könnyű, apró izzókból áll, így akár növényekre, falakra vagy korlátokra is felfüggeszthetők. A dekorációs elemek közül a legnépszerűbbek manapság a ledes fényhuzalok, a különböző alakú fényfüzérek, de újra nagy népszerűségnek örvendenek a felfüggeszthető lampionok is.

 

A jó választás titka

A jól kiválasztott kültéri világítás nem csak otthonosabbá és hangulatosabbá teszi a kertet, hanem meghitt teret kölcsönöz a családnak is. Amikor kültéri fényforrás vásárlásán gondolkozunk, talán a legfontosabb döntési szempont az egyszerűség. Ez vonatkozik a telepíthetőségre, a fenntartásra és a karbantartásra is. Emellett fontos szempontot jelent a költséghatékonyság is, hiszen olyan lámpát érdemes választani, amely használata nem terheli meg túlzottan az áramfogyasztást. A mai fogyasztói trendek alapján a vásárlók egyik szempontja a környezetbarát alternatíva megtalálása. Mindezekre a legjobb megoldást a napelemes fényforrások biztosítják, hiszen áram nélkül, önállóan működnek, csupán a kert napos pontjain kell elhelyezni őket.

 

Forrás: Rackhost.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük