Tündérkert

A legjobb növények tündérkert készítéshez

Egy tündérkert akkor változik igazi álomszép mesevilággá, hogyha tele van növényekkel. Persze szükséged lesz a tündérek kis házikóira, és díszítheted kertecskéd apró bútorokkal és figurákkal is – de az alap hangulatát mégis a növények fogják megadni. Így érdemes a rájuk különösen nagy figyelmet fordítanod.

De mégis milyen növényeket érdemes választanod?

Természetesen dönthetsz a műnövények mellett is. Ebben az esetben egyszerű dolgod van, hiszen elég, ha kiválasztod azokat, amik illenek az általad elképzelt kert tematikához. Illetve még érdemes figyelned arra is, hogy ha a tündérkertedet kültéren szeretnéd feállítani, akkor minden műnövényed időjárás álló legyen. De más dolgod nincs, ha a műanyag növénykék mellett döntesz.

Ha élő növényeket választasz, akkor sokkal több mindenre oda kell figyelned. Így picit nehezebb dolgod lesz, de a belefektetett energia busásan megtérül majd, amikor látod, hogy milyen szépségesen burjánzik kertecskéd.

Mi ezeket a növényeket ajánljuk

Először fontos leszögezni, hogy nem vagyunk kertészeti szakértők. Így a növények megvásárlásánál mindenképp érdemes egy kertész segítségét is kikérned, hogy olyanokat válogass össze, amiknek hasonló a víz igényük, és hasonló klímát kedvelnek. De összegyűjtöttünk pár gyönyörűséget, ami nagyon jól fog mutatni tündérkertedben, így elkezdhetsz válogatni belőlük.

Pozsgások:

Ők lehetnek a legjobb választás, hogyha nem vagy tapasztalt a kertészkedésben. A pozsgások ugyanis igénytelen növénynek számítanak, azaz kevés törődést igényelnek és hosszú életűek. Ráadásul nagyon jól mutatnak – a tündérkerted egyben kis sziklakertté is válhat a segítségükkel. Őket például bátran használd:

 • tőrózsa
 • kövirózsa
 • aloe vera

Talaj:

Érdemes mohát használnod a talajod kialakításához. Hiszen a fűvel ellentétben a mohára helyezve jól látszódnak majd a tündérek apró használati tárgyai, és a kis figurák.

Apró kis fák:

Többfajta növénnyel is elérheted azt a hatást, mintha kicsi fák lennének tündérkertedben. Mi őket ajánljuk:

 • miniatűr örökzöldek (pl. borókák): ezekkel apró fenyőfák hatását keltheted
 • bambuszpálma, vagy gyompálma: a pálmafák hangulatát varázsolják kertedbe
 • csipkéslevelű magyal: tényleg úgy néz ki, mint egy mini mesebeli fa

Aljnövényzet:

Ha nem elégszel meg a mohával, akkor még egyedibb hatást érhetsz el az alábbi növényekkel:

 • kakukkfű: önmagában is gyönyörű, de amikor virágzik akkor különösen
 • gyapjas tisztesfű
 • párnafű, vagy hasonló kinézetű növények (pl. mentha requienii)

Virágok:

Ha a tündérek mellé virágokat is rakunk, akkor garantált a meseszép hatás. Fontos, hogy apró virágú kis szépségeket válassz. Például ezeket:

 • apró százszorszép vagy szálkás zöldhúr: aranyos és apró fehér virágaikkal feldobják kerted
 • gémorr: szemkápráztatóan szép kis lila virágai vannak
 • levendula: nem csak szép, de még illatos is

Apró különlegességek:

A mesébe illő hangulat fokozásához ajánljuk, hogy bátran ültess tündérkertedbe ezekből a különleges növényekből:

 • lampionvirág: ez a növényke olyan hatást kelt, mintha aranyos kis lámpások nőttek volna ki a földből
 • bogyók, vagy apró zöldségek (pl. koktélparadicsom, gombák): ha ezeket is beépíted kertedbe, akkor olyan lesz, mintha tündérkéid is szorgosan kertészkednének 🙂

 

Rengeteg a lehetőség, de a legfontosabb, hogy a tündérkerted olyan legyen, mint ahogy te megálmodtad. Így aztán bátran csemegézz a fenti listából, biztosan varázslatos lesz az eredmény, bármilyen növényeket is választasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.