Tündérkert

Hogyan csinálj miniatűr tündérkertet otthonra?

A tündérkertek alapvetően is apró kis építmények, hiszen ezeknek a kicsi kertecskéknek az a célja, hogy manóknak és tündérkéknek adjon otthont és varázslatosabbá tegye udvarunkat. De léteznek kifejezetten miniatűr tündérkertek is, amik még a megszokottnál is kisebb helyet foglalnak (persze ettől még ugyanolyan mesés hatást keltenek).

Ezek a mini kertecskék szuper díszei lehetnek a lakásnak, hiszen nagyon kevés helyet foglalnak. De akár asztaldísznek is csodásak. Nagy előnyük, hogy könnyebb, gyorsabb (és sokszor költséghatékonyabb) elkészíteni őket, mint a hagyományos tündérkerteket. Ezért ha belekóstolnál a tündérkert készítés világába, akkor kezdésnek is tökéletesek lehetnek. Nézzük meg mire figyelj az elkészítésüknél:

1) Válassz egy aranyos alapot

A kerted alapjának kiválasztásánál azon van a hangsúly, hogy valami aprót találj. Ha a klasszikus vonalon mozognál, akkor elkezdheted az “építkezést” egy szép kaspóban. De ha valami különlegesebbre vágysz, akkor választhatsz egy apró bögrét, kannát, vagy üveggömböt is alapnak. Sőt, egy picike akvárium vagy lámpás is csodásan mutathat. De olyat is láttunk már, hogy valaki egy régi cipőben, vagy egy nagy villanykörtében készített miniatűr tündérkertet. Szóval csak a képzeleted szab határt az alkotásnak.

2) Válassz növényeket

Kevés helyed lesz, így érdemes előre megtervezned, hogy mennyi és milyen növényt választasz. A műnövények nagy előnye, hogy nem növekednek és nem foglal helyet a gyökérzetük, így miniatűr kert esetében csak ajánlani tudjuk őket. De természetesen dönthetsz élő növények mellett is, csak figyelj oda rá, hogy ne foglaljanak majd el túl sok helyet.

3) Töltsd meg “talajjal”

Ha valódi növényeket választottál, akkor a tündérkert alapot elég földdel megtöltened. De ha műnövényekkel építkezel, akkor sokkal izgalmasabb lehetőségeid lesznek. Ebben az esetben a “talajod” készülhet homokból, kavicsokból, vagy akár üveggolyókból is. Ezekkel igazán izgalmas látvány érhető el. De akár díszíthetsz mohával, vagy fűvel is.

4) Válassz berendezést

Ha a növények és az alap már megvannak, akkor jöhetnek az apró díszítések. Egy miniatűr kertbe csak néhány cukiság fér, így különösen fontos, hogy milyen tündér figurákat, házikókat, vagy apró tárgyakat választasz. Törekedj arra, hogy ne legyen túl zsúfolt a kerted. Csak a legfontosabbak kerüljenek bele, és az a pár dolog, amit kiválasztasz tökéletesen passzoljon egymáshoz stílusban és színben.

5) A méret a lényeg

Miniatűr kertet szeretnél, így a berendezésnél maximálisan figyelj oda az általad választott dolgok méretére, mert itt minden cm számít. Nem mindegy például, hogy egy kis tündér bútor 10 vagy 5 cm magas – hiszen utóbbi már lehet túl nagy lenne tündérkertedbe. Ezért azt javaslom, hogy ha online vásárolsz, akkor olvasd végig az általad kinézett termékek pontos méreteit. Így sok kellemetlenséget megspórolhatsz magadnak.

Nálunk óriási választékot találsz a legapróbb tündérkert kiegészítőkből is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük