Tündérkert

Hogyan készíts meseszép minikertet?

A minikert, vagy itthon talán ismertebb nevén tündérkert már évek óta töretlen népszerűséggel hódít a DIY (Do it yourself! – vagyis Csináld magad!) rajongók között. Ez annak köszönhető, hogy egy kis fantáziával és kreativitással mesés kis csodavilág készíthető.
Most el is mondjuk, hogyan!

A minikertben többek között az a szenzációs, hogy készítésének nincsenek kőbe vésett alapszabályai, nem egy bevett sémát kell követnünk, így tényleg szárnyalhat a fantáziánk. Csupán két dolgot kell alapvetően eldöntenünk, mielőtt belevágunk;


– hol fogjuk elhelyezni a kész alkotást ( ez igazából meghatározza, mekkora méretű minikertet készítsünk, ami az adott helyre illik, legyen az erkély, terasz, ablakpárkány, sziklakert, stb.)?
– milyen alkalmatosságba szeretnénk belehelyezni (ezt egészen kreatívan kiválaszthatjuk, lehet akár egy régi, már nem használt cserép, egy tál, virágalátét, egy kiszuperált üveggömb, locsolókanna, kis kosár de lényegében bármi, ami számunkra dekoratív)?

Megvan a megálmodott hely, és azt is kitaláltuk, miben is mutat minikertünk a legjobban? Akkor nincs más hátra, mint előre, vágjunk bele mesevilágunk létrehozásába!

VA cserepet, tálat feltöltjük földdel (ezt érdemes jól lenyomkodni, hogy tömör talapzatot kapjunk, és ne süllyedjen meg az alkotás az idő előre haladtával), majd a tetejére mohát, zuzmót vagy kavics zúzalékot helyezünk. Ez lesz tulajdonképpen az alap, ahol tündéreink kalandoznak majd. Ha mohát választunk, azt is vegyük figyelembe, hogy időnként majd locsolnunk kell (erre az én tippem egy szórófejes öntöző spricni, amivel szuperül megnedvesíthetjük mohaszőnyegünket). Amennyiben emellett a verzió mellett döntünk, bátran ültessünk bele apró pozsgás növényeket, kövirózsát is, amitől még élettelibb lesz a minikert. Ha a kavics-, bazalt- vagy márványzúzalékra szavazunk, akkor szépen oszlassuk el egyenletesen, hiszen erre kerül majd a sok-sok apró gyönyörűség!

Kész az alapunk, most engedhetjük ám csak igazán szabadjára a fantáziánkat. Ideje berendeznünk minikertünket! Itt aztán tényleg nincs határ! Jöhetnek a szebbnél-szebb mini fák, bokrok, műnövények, virágocskák (ha nem szeretnénk locsolgatni, akkor bátran dekoráljunk műnövényekkel, hiszen ettől lesz élethű a kis kertünk). Mi dönthetünk szabadon, hogy erdőben, mezőben fognak e lakni a kis Varázslények! Kék színű üveg zúzalékkal például cuki kis patakot, tavacskát is készíthetünk. Ha ez is pipa, akkor jöhet a berendezés. Házikók, kunyhók, varázskapuk végtelen tárháza, mesés hidak, korlátok, kerítések, székek, asztalkák, padok, nyugágyak, napernyők, még felsorolni is nehéz, mi minden ékesítheti alkotásunkat.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint élettel tölteni meg ezt a mesés kis birodalmat. Létező kisállatok, és fantázialények egyaránt beköltözhetnek minikertünkbe, engedjük át magunkat nyugodt szívvel a gyermeki képzeletnek. Vágtázó unikornisok a mezőn, lustán szemlélődő teknősök és békák a patak vagy tó partján, mélázó pandamaci egy bambusz tövében, a kertben surranó sünik és csigák, csicsergő kismadarak, színes pillangók, csaholó kutyus, megannyi mókás színfolt. akik mindenkit vidámságra ösztönöznek.

Hát elkészültünk, jöhetnek a főszereplők. Hiszen mit is érne egy minikert az abban lakó tündérek és varázslatos mesebeli lények nélkül?
Csingiling és Harmatcsepp kacagása, a törpék, koboldok vidám dalolászása betölti otthonod és mosolyt csal mindenki arcára, aki a minikertedet látva kicsit újra gyereknek érzi magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.