Tündérkert

Mire érdemes odafigyelned tündérkert építésnél?

Egy tündérkert házad legszebb dísze lehet, az elkészítése pedig csodás kikapcsolódás, amit a család minden tagja élvezhet.

Igazi kreatív projekt, így mi azt szoktuk mondani, hogy csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen varázslatos miniatűr birodalmat készít el valaki. Van azonban pár szempont, amire érdemes odafigyelned a tervezésnél és az építésnél, ha azt szeretnéd, hogy tündérkerted tartós legyen és kiállja az idő próbáját. Így biztosan elégedett leszel az elkészült kis kerteddel, és hosszú ideig gyönyörködhettek majd benne szeretteiddel.

A legfontosabb kérdés: kültéri vagy beltéri?

A tervezést érdemes mindig azzal kezdened, hogy eldöntöd a nagy kérdést: az udvaron szeretnéd elhelyezni tündérkertedet, vagy a lakásban? Ez azért kiemelten fontos, mert amennyiben kinti kertben gondolkodsz, akkor oda kell figyelned arra, hogy minden egyes építőelem víz- és fagyálló legyen. Ellenben ha bent szeretnéd elhelyezni, akkor szinte bármit felhasználhatsz, hiszen nem kell majd kiállnia a változó időjárás viszontagságait.

Ezért az első lépésed mindenképp az legyen, hogy ezt a kérdést megválaszolod. Utána pedig az alapanyagok beszerzésénél már figyelj oda, hogy azok megfeleljenek a kertecske elhelyezésének. Hiszen senki sem szeretné, hogy egy durva eső elmossa a hosszas munkával felépített tündérbirodalmát… 🙂

Legyenek benne élő növények, vagy sem?

Ezt a kérdést is fontos már a tervezésnél megválaszolnod, hiszen ha valódi növényeket szeretnél beültetni kertedbe, akkor fontos, hogy megfelelő alapokkal dolgozz. Hogy mit értek ez alatt?

Azt, hogy olyan cserépben, vagy egyéb vízálló dologban készítsd el a kertedet, ami jól bírja majd az öntözést – és ahol van lehetőség a vízelvezetésre, hogy a talaj akkor se álljon a vízben, ha picit túl sokat kapnának belőle a növények. Emellett figyelned kell arra is, hogy olyan növényeket ültess egymás mellé, amiknek hasonlóak a gondozási igényeik. Az is előny, ha nem nőnek meg túl nagyra, hiszen a tündérkert varázsa pont abban rejlik, hogy egy miniatűr világ hatását kelti.

Miben készítsd el?

A következő fontos szempont, amit végig kell gondolnod az, hogy miben alkosd meg a kis mesebirodalmadat. Ha az udvaron szeretnéd elhelyezni, akkor adja magát a lehetőség, hogy a kertedben elkeríts neki egy kis részt és ott alakítsd ki. De a leggyakoribb megoldás – akár kültéren, akár beltéren szeretnéd elhelyezni – az, hogy egy nagy cserépedényben, vagy kaspóban készítik el. Ha pedig kicsit különlegesebb tündérkertre vágysz, akkor használhatsz akár egy kosarat, dézsát, vagy egy szép régi bőröndöt is alapnak.

Arra is figyelj oda, hogy legyen elég hely minden terved megvalósításának. Ha valami nagyobb dekorációs elemet szeretnél felhasználni – például kis tavat készítenél a tündéreknek -, akkor mindenképp válassz nagy cserepet a terveidhez, hogy minden kényelmesen elférjen. Gyönyörűen néznek ki azok a kertek is, amiknek nagy részét saját kis tengerpart foglalja el, de ezek például sokkal több helyet igényelnek, mint egy egyszerűbb kert.

Rögzítsd az elemeket, vagy sem?

Azt is fontos átgondolni, hogy mennyire kellene rögzítened tündérkerted építőelemeit. Ha szeretnéd, hogy maximálisan időjárásálló legyen az építményed, akkor érdemes kicsit beásnod, vagy akár leragasztanod az egyes elemeket. De ha inkább azt tartod fontos szempontnak, hogy állandóan bővíthesd és variálhasd a kertecskét, akkor semmiképp ne vidd túlzásba a rögzítést. Arról nem is beszélve, hogyha vannak a családban kisgyerekek, akik szeretnének játszani a tündérekkel és berendezéseikkel, akkor jól jön, ha minden mozgatható. Hidd el, a kicsik imádni fogják! 🙂

Ha a fenti szempontok alapján megtervezted kerted, akkor már tényleg csak a kreativitásod szab határt a végső eredménynek. Hajrá, jó építést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük