Világítás trend

Díszítsd a kerted virágágyás szegéllyel!

Biztosan te is többször tapasztaltad már, hogy egy kertbe lépve azt érezted, hogy „Itt mindennek megvan a pontos helye!” Bárcsak minden kert ilyen lenne, igaz? A változatos kerti szegélyek, így a gyönyörű virágágyás szegélyek is éppen ebben segítenek nekünk. Mutatjuk is, hogy mire gondoltunk.

Miért érezzük ennyire rendezettnek?

Már az is azon nyomban rendezetté teszi a kertünket, ha a füves részt szegéllyel választjuk el mondjuk a virágágyástól. Hiszen azonnal látjuk, hogy az egyik eddig tart, majd onnan már a másik részre számíthatunk. Gyönyörűen kordában tudjuk így tartani a természet burjánzását a kertben. Engedjük a kertben a növényeink terjedését, de nem bármeddig!

Milyen esetekben érdemes szegélyeket használni?

Változatos kerti szegélyeinket nem csak azért szeretjük annyira, mert gyönyörűen díszítik a kertünket, hanem mert emellett komoly feladatokat is elláthatnak:

  • Segítenek abban, hogy a különféle talajtakarók ne keveredjenek egymással (pl. gyolcs és fű).
  • Ha szinteltolás van a kertben, akkor ezek az okos szegélyek gátolják meg egy-egy nagyobb esőzés után a földcsuszamlást.
  • Meggátolják a fű terjedését – csak addig engedik nőni, amíg a füves rész tart! A virágágyáshoz például már nem engedik oda.
  • Megvédik csodálatos növényeinket a fűnyíró okozta esetleges sérülésektől.
  • Segítenek a tervezésben, rendezetté teszik a kertünket, hiszen a szegélyek segítségével pontosan behatárolhatjuk a kertünk egy-egy részének a feladatát.
  • A magasabb szegélyek a játékos kutyusok szaladgálásától is megvédhetik virágainkat.

Válaszd a virágágyások mellé!

Ha a kerted színfoltjai az álomszép virágaid és szeretnéd biztonságban tudni őket, akkor bizony érdemes szétnézned a kerti virágágyás szegélyeink között.

A kerti virágágyás szegélyeink amellett, hogy védik a virágaid, még egy különleges díszítő elemei is lehetnek a kertednek. Öröm rájuk nézni! Mintha egy külön kis utcát alakítanál ki a kertben.

Melyik virágágyás szegélyt válaszd?

A válasz leginkább attól függ, hogy milyen funkciót kell majd betöltenie a virágágyás szegélynek pontosan. Ha például leginkább a díszítés, valamint a fűnyíró elleni védelem a cél, akkor válassz bátran díszesebb változatot, illetve olyanokat, amelyeken az egyes elemek között nagyobb a hely.

Ha pedig a kutyus, cicus és a gyerkőcök által rúgott, dobott labdák ellen szeretnéd a kerti virágágyás szegélyekkel megvédeni gyönyörű virágaid, akkor érdemes sűrűbb mintázatú és magasabb változatok közül választanod.

Végül, de nem utolsó sorban, amennyiben az egyes talajtakaró anyagok szétválasztása, vagy a szintkülönbségek megtartása a cél, akkor érdemes teljesen zárt kerti szegélyeket választanod. Ezek ugyanis megakadályozzák, hogy egy nagyobb vihar, több napos esőzés esetében se csúszanak össze a talajrétegek a kertben.

Ahány kert, annyi szegély!

Mint mindenre, ami a kertünk és az otthonunk díszítésével kapcsolatos, a változatos kerti szegélyekre is igaz, hogy úgy érdemes kiválasztanod a számodra tökéleteset, hogy az illeszkedjen a kerted hangulatához.

Ha romantikusabb kertbe, gyönyörű rózsáid és elegáns bokraid közé keresed a tökéletes szegélyt, akkor nyugodtan válassz díszesebb, bonyolultabb mintájú szegélyt.

Hagyományos, családias otthonokhoz ezzel szemben inkább a hagyományos fa léces kerítésre hajazó, vagy akár az egyszerűbb „X” alakban álló szegélyek jelentik a legjobb választást. A kedves kis tulipán mintás szegélyeink is még színesebbé és szerethetőbbé tehetik a kerted.

Modern, letisztult kertekhez pedig inkább a lehető legegyszerűbb, süllyesztett, vagy kőhatású szegélyeket válaszd és így nem lőhetsz mellé.

Tudod már, melyiket fogod választani?

Reméljük, hogy mire idáig értél az olvasásban, már neked is konkrét ötleteid vannak arról, hogy melyik szegélyünket választod majd a kertedbe. Nem mutattuk be azonban az összes változatot, így érdemes most szétnézned közöttük és megismerned őket közelebbről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük