Világítás trend

Hogyan válassz napelemes kerti lámpát?

A jól kiválasztott kerti világítás összehozza a családot – hiszen a fények alá ki lehet ülni este is, hogy egymás társaságát élvezzük a szabadban. Így aztán a világítás nem csak abban segít, hogy kertünk szépségét a sötétben is megmutassa és megsokszorozza. De abban is nagy szerepe lesz, hogy olyan teret teremtsen, ami lehetővé teszi, hogy a sötétedés után is örömmel töltsük kint az időt. Ezért most szeretnénk segíteni, hogy kiválaszthasd a számodra legtökéletesebb napelemes világítást.

Miért pont napelemes kerti lámpát válasszunk?

A legtöbben amikor a napelemekre gondolnak, akkor rögtön a környezettudatossággal kapcsolják össze őket. Nem is csoda, hiszen valóban környezetbarát megoldások az ilyen világítások, de ennél sokkal több hasznuk is van. Kezdjük azzal, hogy nem csak a környeztet kímélik, hanem a pénztárcánkat is. Hiszen nem kell miattuk többet költenünk áramra, mégis egész éjszaka ragyogva világíthatnak. De az igazi előnyük az egyszerűség. Egy napelemes lámpánál nem kell több méter hosszú kábelekkel babrálni, és konnektorokat keresgélni. Elég elhelyezni őket egy napsütötte helyre és kész is vagyunk. A modern napelemes lámpák ugyanis már maguktól érzékelik azt, ahogy besötétedik és automatikusan bekapcsolnak – majd amint világos lesz újra lekapcsolnak és töltődnek. Így igazán egyszerű az üzembe helyezésük. Ráadásul víz- és időjárásállóak, szóval ezzel sem lesz gondunk (míg egy konnektor esetében sok galibát okozhat a szárazon tartása).

Hova helyezzük el a világítást?

Ha napelemes lámpát választunk, akkor egyetlen szempontot kell figyelembe vennünk, ez pedig a napsütés. Fontos, hogy ezeknek a mesés világításoknak a napelemes panele olyan helyre kerüljön, ahol a nap nagy részében intenzíven éri azt a napfény. Tehát sajnos árnyékos helyeken és beltéren használhatatlanok lesznek. De mindenhol máshol tökéletesen fognak mutatni. (A fényfüzéreknél még ezzel is csalhatunk, mert általában egy hosszabb tápkábellel csatlakozik a napelemes panelük, így akár a füzér helyétől messzebb is elhelyezhetjük, hogy elég nap érje).

A jó hír, hogy ha a napsütés adott, akkor bármit bevilágíthatunk és kidekorálhatunk a lámpák segítségével. Legyen szó akár a kertünkről, akár a teraszunkról, vagy épp virágágyásainkról.

Milyen erős fényt szeretnénk?

Fontos figyelembe vennünk, hogy mennyi világításra vágyunk. Hiszen egészen más lámpa kell egy kellemes kis hangulatvilágításhoz, mint a garázsbejáró bevilágításához. Azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben fontos az erős fény, akkor válasszunk kifejezetten ilyen címkével ellátott lámpát. Hiszen a világításoknál elsősorban nem a méret, hanem a fényerősség számít. Egy apró lámpa is lehet erős fényű, és egy hatalmas lámpa is adhat sejtelmes, hangulatvilágítást.

Hogyan nézzen ki a lámpa?

El kell döntenünk, hogy mennyire fontos számunkra, hogy napelemes lámpáink egyben kerti dekorációként is szolgáljanak. Ugyan a dekoratív lámpáknak általában gyengébb a fényük, de ha kellő mennyiséggel szerzünk belőlük, akkor így is erős világítást készíthetünk. Ha azonban a célunk szimplán a funkció, azaz a világítás (dizájn elemek nélkül), akkor valószínűleg érdemes kevesebb, de erősebb fényű lámpát (például reflektorokat) választanunk.

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad magadban, akkor már könnyű lesz kiválasztanod a tökéletes napelemes lámpát kertedbe. Kezd a válogatást ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.