Világítás trend

Milyen kerti lámpát válasszak?

Ha egyszer beszippant a kerti fények és a mesés LED-ek világa, akkor bizony könnyű elveszni a világítások fényűző tengerében: számtalan elnevezés, elhelyezés és forma, design és funkció. Hogy megkönnyítsük a választást, összeraktunk nektek egy kis segítséget – így könnyedén feltaláljátok majd magatokat a varázslatos fények közt.

[us_image image=”20530″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”20522″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”23832″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

A kerti LED-ek típusai

A kerti világításokat több kategóriába sorolhatjuk aszerint, hogy hova rögzítjük, illetve a világítás módja szerint is.

Földbe szúrható kis iránylámpák

Az udvar kivilágításának legegyszerűbb módja a földbe szúrható kis napelemes LED fények elhelyezése. Feldobhatjuk vele a házhoz vezető ösvényt, a bejáratot, leszúrhatjuk a kerítés mentén, de lényegében bárhol és bármikor alkalmazhatjuk őket. Legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt áthelyezhető, így nem szükséges nagy gondot fordítanunk az elhelyezés kifundálására.

LED-es lampion világítások

Ezek a bohókás kis fények színt csempésznek a legszürkébb hétköznapokba is. Az egyik legkedveltebb termék, mely beltéren és kültéren egyaránt hű társunk lehet. Feldobhatja a gyerekszobát, mind nappal, mind éjszaka: tökéletesen funkcionál akár éjjeli fénynek is. Vidám hangulatot teremthet az erkélyen, teraszon is, de gyakran díszítenek vele például esküvői helyszíneket is. A lampion kapható önmagában, és füzérre fűzve is.

[us_image image=”23794″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Napelemes fali világítások

Másik méltán népszerű módja a LED-ek elhelyezésének a falra történő felhelyezés. A lehető legváltozatosabb hangulatú kertekhez, a lehető legkülönbözőbb stílusú udvarokhoz is megtalálhatjuk a tökéletesen harmonizáló világításokat. Választhatsz például mesés, romantikusan pislákoló, lobogást imitáló fényforrást a buja kertedhez, ha pedig egy egyszerűbb házszámvilágításra lenne szükséged az új irodádhoz, itt azt is megtalálod. Megvilágíthatod az erkélyeket, teraszodat, de használhatsz például napelemes ereszcsatorna világítást is.

Reflektor világítások a nagyobb biztonságért

Ha kerti fényekről beszélünk, akkor az egyik utolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a reflektor – pedig számos helyen és helyzetben lehetnek szolgálatunkra. Egyik legfőbb szempont, hogy erősen növelik házunk biztonságát, hiszen mozgásérzékelővel ellátott LED-ekről beszélünk, melyek azonnal éles fénnyel borítják el környezetüket, amint mozgást érzékelnek. Ez már legtöbbször önmagában elég ahhoz, hogy az ártó szándékkal érkezők távol maradjanak otthonunktól. Ezen felül természetesen számos más funkciója van. A garázsajtó felé helyezett reflektor például nagyban megkönnyítheti a házba való bejutást és a parkolást is, de megspórolhatjuk a sötétben történő kétségbeesett kulcskeresést is. Ha kertünket medence ékesíti, akkor érdemes megfontolnunk egy erősebb mozgásérzékelős reflektor elhelyezését akár a medence két oldalán is. Ez, azon túl, hogy kiemeli udvarunk kedvenc részét, biztonsági funkcióval is bír; felhelyezésével elkerülhetjük az esetleges baleseteket.

A mesés lépcső világítások

Az egyik legámulatba ejtőbb világítás, mely igazán exkluzív hangulatot ad pompás kertednek, az a LED lépcső világítás. Minden stílusú otthonhoz passzol, bármilyen lépcsővel harmonikusan működik. Azon túl, hogy elhozza a tündérmesébe illő érzést udvarodba, biztonsági funkcióval is bír: nagy segítség, hogy ezentúl sosem kell a sötétben botorkálnod majd!

[us_image image=”20523″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”11288″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”23260″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Mozgásérzékelős világítások

Amikor napelemes LED-ekről, vagy lényegében bármilyen világításról beszélünk, az egyik legpraktikusabb tulajdonság, amit csak el tudunk képzelni hozzájuk: a mozgásérzékelő! Sosem világít, amikor nincs szükség rá, mindig világít, amikor csak kell! Hát van ennél nagyszerűbb?

Lenyűgöző fénykábelek a fényűző romantikáért

Imádjuk a mesés kerteket, a romantikát, és imádjuk, hogy napjainkban már bárki pillanatok alatt egyedi, az ízlésének megfelelő, exkluzív kertet varázsolhat maga köré anélkül, hogy mélyre a zsebébe kellene nyúlnia. Egyszerű és gazdaságos megoldások, gyors telepítés, mobilitás – pár ok, amiért imádjuk a fénykábeleket. Helyezd bátran a kerítésedre, csavard laza mozdulattal egy oszlopra, vagy egy fára, melyet szeretnél kiemelni a többi közül. A lépcső korlátjára tekerve nem csupán a téli hónapokban tündökölhet. Díszítheted vele ablakodat, tetődet is, de akár egy romantikus lánykérésnél is bevetheted – formázz belőle feliratot, a siker garantáltan nem marad el!

[us_image image=”14308″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”7837″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”7832″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

Melyik lámpára van szükségem?

Most, hogy átvettük, hogy milyen főbb kategóriák közül választhatsz, ha kerti lámpákról van szó, a következő kérdés, amit át kell gondolnod, hogy ezekből neked melyikre lesz szükséged. Hiába gyönyörű a lobogást imitáló világítás, ha nem illik a kertedhez, és hiába szerettél bele a lépcsőfényekbe, ha nincs lépcső az udvarodban. Nézzük tehát, hogy milyen fényre lesz szükséged.

Milyen célt szeretnél elérni a fényekkel?

Gondold át, hogy mik az elsődleges céljaid a fényekkel. Biztonságosabbá szeretnéd tenni a kertedet, otthonodat? Nyilvánvalóan ebben az esetben a földbe szúrható napelemes világítások nem lesznek elegendőek. Ez egy egyszerűbb példa volt, de ennek tükrében vedd sorra, hogy mi a prioritásod, és ez alapján válassz majd világítást.

Mire van lehetőséged és helyed a kertedben?

Az már szép és jó, ha tudod, hogy mit szeretnél, de az sem utolsó szempont, hogy mire ad lehetőséged a kerted, annak mérete, illetve adottságai. Kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor az újonnan beszerzett díszvilágításod elhelyezése kudarcba fullad például egy rossz helyen futó vezeték miatt. Járd körbe gondosan kertedet, ha szükséges, mérj le mindent, és gondolj át minden lehetséges akadályozó tényezőt – így elkerülheted a feleslegesen megvásárolt terméket. Maradva a földbe szúrható napelemes világítások példájánál, ha ezek beszerzését tervezed, érdemes a leszúrás tervezett helyén ellenőrizni a talaj keménységét. Fogj egy botot, és döfd a földbe ott, ahol szeretnéd majd elhelyezni a kis irányjelző fényeket. Ha a talaj szilárdabb, mint gondoltad, és gondot okoz a bot leszúrása, akkor bizony könnyen lehet, hogy a napelemes fényt sem lesz egyszerű ott elhelyezni. Az ilyen, és ehhez hasonló dolgok átgondolása és gondos tervezése rengeteg felesleges bosszankodástól kímélhet meg.

Oszd fel zónákra a kertedet!

Ahogy beszippant minket a pazar fények világa, könnyedén túlzásokba eshetünk – egy különböző stílusú világításokkal túlzsúfolt kert azonban inkább ront az összképen, mint javít. Ilyenkor jusson eszünkbe: a kevesebb néha (és ebben az esetben biztosan) több!

Egy szuper módszer arra, hogy a tökéletesen kertedbe illő világításokat megtaláld, az a zónázás: az az oszd fel különböző zónákra a kertedet, és mindegyik zóna világítását külön tervezd meg – mindezt úgy, hogy eközben az összképet is tarts a szem előtt. Bonyolultnak hangzik, de valójában egyáltalán nem az.

[us_image image=”6221″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

A terasz és a bejáratok

A teraszok és bejáratok megvilágításának nem csak stílusosnak, hanem praktikusnak is kell lenniük. Választhatunk modern, vagy vintage fali LED-eket, ha pedig erősebb fényt szeretnék a nagyobb biztonság érdekében, akkor választhatunk egy nagyobb teljesítményű reflektort is.

Ösvények és utak

A kis ösvények, utak, valamint a házhoz vezető kocsiút kivilágítása vonzó, otthonos, „hazaértem”-élményt nyújt a hozzánk érkezőnek. A kocsiutat érdemes lehet egy mozgásérzékelős LED reflektorral felszerelni, ez már csak biztonsági szempontból is nagyon praktikus megoldás.

Kiülős részek

A kis kiülős padok, kedves kis asztalok gyakran otthonunk, kertünk központi helyei, a társasági élet legfőbb terei. Attól függően, hogy mire használjuk őket, különböző világításokat használhatunk. Ha például gyakran ülünk le dolgozni, akkor érdemesebb egy erősebb fényű asztali LED-et választani, ha pedig csak hangulatvilágítást szeretnénk az esti beszélgetésekhez, akkor egy bájos, meleg fényű állólámpa ideálisabb választás lehet.

Lépcsők

Azok a gyönyörű lépcső megvilágítások! Garantáltan emlékezetessé teszik a kertedet, hiszen olyan egyedi hangulatot sugároznak, amire évekkel később is emlékezni fognak a hozzád érkezők! És persze az sem utolsó szempont, hogy klasszisokkal biztonságosabbá válik tőle a közlekedés. Mennyivel jobb egy varázslatosan fénylő lépcsősorra emlékezni, mint egy hatalmas esésre a sötétben!

Fák és bokrok

A fák és bokrok kivilágítása bizony nem csak télen dívik! Csavarj egy LED-sort a legszebb fádra, kreálj tündérmesébe illő hangulatot pár lámpással a bokrok tövében. Meglásd, a kívánt hatás nem marad el!

[us_image image=”23133″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”21930″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]
[us_image image=”21933″ size=”shop_catalog” align=”center” style=”outlined” onclick=”lightbox”]

A virágok és a pázsit

A kellemesen puha pázsit a tökéletes táptalaja a kis, napelemes, földbe szúrható irányjelző fényeknek. Az utak is sokkal vonzóbbak, ha kis fények vezetnek végig rajtuk; a virágágyások és a bájos virágos előkert pedig így megkapja azt a fényt, amit megérdemel – teljes popmájában csodálhatják majd meg kitartó munkád gyümölcsét nem csak nappal, de sötétedés után is!

A fal és a kerítés

Unalmas kerítés, szürke falak? Ne hagyd, hogy beszippantson a komorság! Használj dekoratív kis LED-eket, fényfüzéreket, fényhálót, fénykábelt vagy fényfüggönyt a tökéletes összhatásért!

Vízi kiegészítők

A medence, szökőkút és a tó kétségtelenül a kert egyik legmegkapóbb ékköve. Ne hagyjuk, hogy naplementével az ő tündöklésük is alábbhagyjon! Hogy milyen fényt választunk a vizes területek kivilágítására, az abszolút rajtunk múlik, amit viszont semmiképp ne tévesszünk szem elől, az a vízállóságuk. Már csak a nedves közeg, a víz közelsége is igényli a minél erősebb vízhatlanságot, az az rendelkezzenek minél erősebb IP minősítéssel. Ha azonban beleszerettünk a mesés víz alatti világításokba, akkor erre még a szokásosnál is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Ügyeljünk rá, hogy megbízható helyről szerezzük be a LED-eket, hogy biztosan ne érjen minket kellemetlen csalódás.

Fix kerti építmények, pavilonok, gazebók

Sokkal nagyobb teret engedhetünk képzeletünknek, ha fix helyekre, például fedett gazebókba, pavilonokba, szaletlikbe helyezünk el fényeket. Ilyenkor tekerhetjük a belső gerendákra, oszlopokra a füzéreket, vagy helyezhetünk fel meleg fényű fali fényforrásokat is. Ha az elrendezés engedi egy állólámpa erősebb fénye, vagy egy asztali LED halványabb, meghittebb fénye is a segítségünkre lehet. Kerti építmények esetén kevésbé kell ügyelnünk például az IP minősítésre, illetve az időjárási viszontagságokra is.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe még a fények kiválasztásakor?

Ha idáig eljutottunk, akkor már egészen letisztulhatott bennünk, hogy mire van szükségünk. Fontos azonban pár technikai dologgal is tisztában lenni. A fények IP minősítése ad arra vonatkozóan információt, hogy milyen időjárási viszontagságokat bír a LED. A világítás fényerejét annak megfelelően válasszuk, hogy hova, milyen erősségű (Lumen) fényforrást szeretnénk telepíteni. A LED-ek fényereje a pár lumen erősségtől egészen a sok ezer lumenig terjedhet. Érdemes még vásárlás előtt elolvasni a telepítési útmutatót, így meggyőződhetünk róla, hogy biztosan kertünkbe való-e, illetve a telepítés egyszerűségéről vagy bonyolultságáról is átfogó képet kaphatunk. A LED-ek általában több színben, illetve meleg és hideg árnyalatban is kaphatóak. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a választott fény vagy árnyalat a kívánt összhatást hozza el otthonunkba.

[us_separator size=”small” show_line=”1″ thick=”3″ color=”primary” text=”Ajánlott világítások” title_tag=”h3″][us_grid post_type=”ids” ids=”19058, 10999, 21929″ items_quantity=”3″ no_items_message=”Nincs találat” items_layout=”shop_modern” columns=”3″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük