Világítás trend

Mit tegyünk a napelemes világításokkal télen?

Már te is biztosan boldog tulajdonosa vagy pár álomszép kerti napelemes szolár világításnak, és így egész nyáron büszkén gyönyörködhettél bennük esténként. Most jogosan merül fel benned a kérdés: “Mit tegyek velük télen?”.

A kültéri napelemes világításoknak szükségük van arra, hogy kint, a kertben legyenek, hiszen a nap sugarai azok, amik működtetik őket – köszönhetően a napelemeknek és a speciális akkumulátoroknak a belsejükben.

Nem is kérdés tehát, hogy ezeknek a csodálatos világításoknak kint a helyük! Na, de nem lesz bajuk télen? Akkor is éri őket elegendő napsugár ahhoz, hogy világítani tudjanak?

Ahhoz, hogy álomszép kültéri napelemes világításaid sokáig onthassák magukból varázslatos fényüket, érdemes pár dolgot megvizsgálnod velük kapcsolatban:

  • Vízállóak-e (IP-s besorolás alapján milyen a jelölésük)?
  • Ellenállnak-e a fénynek, hónak, szélnek, esetleges ütődéseknek?
  • Milyen az anyaguk? Mennyire fedett a szerkezetük?
  • Hol lennének elhelyezve a kertedben? Éri-e őket elegendő nap?

Ellenállnak az őszi-téli időjárásnak?

Az első kérdés, ami jogosan felmerül benned, az minden bizonnyal az, hogy ebben a furfangos őszi időjárásban nem lesz-e bajuk a világításaidnak az esőtől? Télen a fagy és a hó vajon tesz kárt bennük?

A gyönyörű kültéri világítások világában éppen emiatt a kérdések miatt vezették be az ún. „IP” minősítést. Az IP (Ingress Protection) rövidítést minden esetben 2 db szám követ, amit külön kell értelmezni.

Az első szám azt mutatja meg, hogy az az adott világítás a külső sérülésekkel (pl. ütéssel) szemben mennyire ellenálló, míg a második szám – ami most nekünk a legérdekesebb – arra utal, hogy mennyire vízálló a világításunk.

A napelemes kültéri világításaink, fényfüzéreink, fényfüggönyeink általában az ún. IP44-es besorolást kaptak, ami azt jelenti, hogy védettek az apróbb szilárd tárgyak ellen, valamint ellenállnak nem csak a függőlegesen eső, de a minden irányból fröccsenő vízzel szemben is.

Mi lesz a jéggel, hóval és a fagyos széllel?

Látszik tehát, hogy a kisebb tárgyak és a víz ellen védettek a gyönyörű kerti világításaid, ugyanakkor mi a helyzet a hideggel?

Maximálisan megértjük, hogy félve nézel gyönyörű világításaidra, amikor belepi őket a hó, vagy nagyobb havazás és szél éri őket. De a hótól önmagától nem lesz bajuk!

Érdemes persze őket szélcsendesebb helyre tenni, nehogy felboruljanak, eldőljenek és bármi bajuk legyen emiatt. A készítésükkor odafigyelnek arra, hogy a hidegnek ellenálljanak és az olvadó hó se kerüljön a belsejükbe.

Ami viszont nagyon fontos, hogy -4 °C alatt érdemes már bevinned a napelemes világításaid a hidegről, hiszen ez alatt a tartós fagy alatt már csökkenhet a bennük lévő akkumulátorok élettartama.

Ne feledd: télen is süt a nap!

Nem titok, hogy az álomszép napelemes világításaid számára a nap sugarai jelentik az éltető energiát. Sokakban felmerül tehát a kérdés, hogy ősszel és télen, amikor kevésbé vesszük észre a nap melengető sugarait, vajon akkor is éppúgy világítanak a kertünkben kedvenc lámpásaink, vagy sem?

A válasz nem is olyan összetett, mint elsőre gondolnánk: a nap ugyanis ősszel és télen is süt, még ha gyakrabban bújik is el a felhők mögé. Napelemes kerti világításaidat így érdemes olyan helyre tenni a kertben, ahol szélcsendes, mégis a lehető legnaposabb helyen vannak.

A nap sugarai ugyanis még szűrt fényként is képesek tölteni a szolár paneleken át a speciális akkumulátorokat, így ezen világítások ősszel és télen is szépen ragyoghatnak esténként.

Kérdésed van? Segítünk!

Az a legjobb, ha mindig biztosra mész a választott kerti világítások kezelésével, tárolásával, élettartamával víz- és porállóságával kapcsolatban. Így, ha bármilyen kérdésed felmerülne, csak kérdezz tőlünk bátran, mi nagyon szívesen segítünk neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük