Karácsonyi világítás, Világítás trend

Okos karácsonyi fények összehasonlítása, véleményezése – 2022

Évről évre durvább ütemben fejlődik a technológia. Ez kihat a karácsonyi fények piacára is. Ebben a cikkben összeszedjük az itthon kapható okos karácsonyi fények kínálatát, és megnézzük, melyik márka milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Mi az, ami fontos egy okos karácsonyi fény kiválasztásánál?

Nézzük előszőr a márkákat. Jelenleg 3 nagyobb márka forgalmazza itthon a termékeit. Ez a három márka a következő:

  • Heylight
  • iSparkel
  • Twinkly

Így első körben ezt a három okos karácsonyi fényt fogjuk összehasonlítani. Csináltunk egy táblázatot, hogy még átláthatóbbak legyenek az alap funkciók.

 

Heylight

iSparkel

Twinkly

Kapcsolat

Bluetooth

Wi-fi

Bluetooth, Wi-fi

Applikáció

iOS, Android

iOS, Android

iOS, Android

Csoportba rendezés

igen

igen

igen

Időzítő funkció

igen

igen

igen

Effektek

igen

igen

igen

Színek száma

10

8

17

Funkciók száma

14

64

Végtelen, te rajzolhatod meg

Sebesség beállítás

igen

igen

igen

Dimmelhető

nem

igen

igen

Hangvezérlés

nem

igen

igen

Zenére effektváltás

nem

igen

igen

Az, hogy bluetooth vagy wifi-n keresztül kapcsolódik a készülék a telefonodhoz, igazából szinte teljesen mindegy. Mindegyik márka legyártotta mind Androidra, mind pedig iOS-ra az applikációt, ennek a nyelve angol. Így egy minimális angol tudás nem árt, de könnyen bele jön az ember.

Mind a három okos fény rendelkezik csoportba rendezés funkcióval. Így több termék is összeszinkronizálható, ez egy praktikus funkció bennük. A legtöbb karácsonyi fény már rendelkezik időzítő funkcióval, ez az okos termékek esetén sincs másként. Illetve mindegyik alkalmazásba előre beprogramozott effektek közül lehet választani. Ennek a mennyiségét direkt nem írtuk oda, mert ahogy rádobnak egy új frissítést az app-ra, ez folyamatosan változni fog. Mivel a Twinkly az éllovas az okos karácsonyi fényeknél, tehát ő volt az első ismertebb márka, aki ráfeküdt erre a témára, illetve a legkomplexebb funkciókkal rendelkezik, valószínűsíthető, hogy a legtöbb effekt is az ő appjában lesz.

A színválasztás lehet az első nagyobb különbség a három márkánál. Az iSparkel és Heylight termékek egy kis eltéréssel ugyan, de hasonló színvariációt kezelnek, míg a Twinkly kitűnik a maga 17 féle színével. A színválasztást már csak a funkciók sokasága űbereli. A Heylight bepakolta az alap funkciókat, erre az iSparkel rátett egy jó lapáttal, közel 4,5-ször több funkció közül választhatunk.

Míg a Twinkly lehozza a holdat azzal a megoldásával, hogy végtelen mennyiségű funkció közül „választhatunk”, hiszen mi magunk is meg tudjuk rajzolni, hogy miként világítson az okos fényünk. Így a funkciók sokaságának csak a képzeletünk szab határt. Ha azt szeretnénk, hogy egy szivecske villogjon a fa közepén piros színben, vagy éppen az amerikai zászló jelenjen meg fejjel lefelé körbe-körbe szaladgálva a fán, pár perc alatt könnyen beállítható.  Twinkly ezzel a megoldásával erősen feladta a leckét a többi márkának.

karacsonyi-kul-belteri-isparkle-okos-fenyfuzer-rgb-szinvaltos

Van még pár extra bennük, nézzük csak:

Sebesség beállítás, ez is az alap funkciókhoz tartozik, mindegyik füzér tudja. Aztán extraként jön a dimmelhetőség, azaz, hogy be tudod állítani, hogy milyen fényerővel világítson a füzéred. Ez egy elég hasznos funkció tud lenni, főleg esténként amikor kicsit lejjebb vennéd a fényerőt az esti filmezéshez. A Heylight itt kimarad a sorból, viszont az iSparkel és Twinkly tudja ezt a funkciót.

Hangvezérlés: ó je. A kényelem egy magasabb verziója. Amikor nem kell a telefonodért felkelni az ágyból vagy az asztal mellől. Hanggal utasíthatod a füzéred, hogy éppen milyen színben világítson vagy milyen effekt jelenjen meg rajta. Heylight itt is kimarad a sorból a másik kettő tudja ezt.

Zenére változó fényhatás: ez egy jópofa funkció. Képzeld el, ahogy a Highway to Hell-re táncol a füzéred vagy éppen a kedvenc karácsonyi nótádat eleveníti meg. Ad egy jó hangulatot a karácsonyi készülődés vagy a közös családi esték alkalmával.

Összegzéskaracsonyi-kul-belteri-isparkle-okos-tunder-girland-fenyfuzer-rgb-szinvaltos

Összességében az 1. helyet a Twinkly kaparintotta meg a maga sokszínűségével. Brutál mennyiségű funkciót kapott. A tudásához mérten az ára is a megfelelő helyen van. Itt mindenki maga dönti el, hogy vajon kihasználná-e azt a rengeteg funkciót amit kapott, vagy bőven elég neki a második és harmadik helyen szereplő okos fényfüzér.

A 2. helyre az iSparkle termékei kerültek. Jóval többet tud, mint a Heylight, olyan extrákkal is rendelkezik helyenként, mint a Twinkly.

A 3. helyen pedig a Heylight okos füzérei végeztek. Minden alap funkciót tudnak, amit egy okos karácsonyi fénynek tudnia kell. Nem pakolták tele felesleges vagy nem felesleges extrákkal. (Kinek mik az igényei ugye)

A cikkben a TOP 3 okos karácsonyi fény márkát elemeztük ki. Ha kíváncsi vagy több márka szakvéleményezésére is, akkor bátran írd meg kommentben. Ez a piac hatalmas ütemben fejlődik, lehet hogy pár hónap múlva másik 3 márka is felkerül a legnépszerűbb okos fények közé!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.